U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih partija. Birališta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 časova. Pravo glasa ima 540.026 građana.

09:33

Do devet sati glasalo je 14, 7 odsto birača, podaci su CEMI-ija.

08:48

CDT je saopštio da je na nekoliko biračkih mjesta bilo problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju i kršenja tajnosti glasanja.

Na biračkom mjestu br. 12 u Kolašinu, zbog kvara na uređaju za elektronsku identifikaciju birača, glasanje je kasnilo skoro sat i po vremena. Pravilima o radu biračkih odbora predviđeno je da ako je glasanje prekinuto duže od jednog sata produžava se onoliko vremena koliko je prekid trajao.

Problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju bilo je i na biračkom mjestu br. 2 na Žabljaku, gdje uređaj nije radio pa se glasalo na osnovu vizuelne identifikacije.

Uređaj ne radi ni na biračkom mjestu 22 u Podgorici, a na biračkom mjestu 26A u Podgorici uređaj ne očitava pasoše.

Na biračkom mjestu br.6 u Kotoru došlo do kraćeg prekida glasanja. Birač je slikao glasački listić, a istovremeno je prestao da radi uređaj za elektronsku identifikaciju. BO je donio odluku da fotografisani listić proglasi važećim. Glasanje je nastavljeno.

Za razliku od Kotora, na biračkom mjestu 78-C u Podgorici, birački odbor je proglasio nevažećim listić nakon što ga je birač fotografisao.

Na biračom mjestu 3-A JU u Podgorici jedan glasački listić je poništen jer nije dobro presavijen.

Iz CDT-a su podsjetili da ukoliko birač povrijedi tajnost glasanja na način što glasa javno izvan prostora određenog za glasanje ili, ako nakon glasanja u prostoru koji je za to namijenjen, javno pokaže glasački listić biračkom odboru tako da se vidi za koga je glasao, predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne odluke biračkog odbora, dužan je da u prisustvu biračkog odbora, nakon odvajanja kontrolnog kupona, takav glasački listić učini nevažećim na način što će ga precrtati, spakovati ga u poseban koverat i ubaciti ga u glasačku kutiju umjesto birača.

Na BM 22 i 13A u Podgorici predsjednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je suprotno pravilima.

08:45
Za sat vremena, koliko je prošlo od otvaranja biračkih mjesta, glasalo je 5,8 odsto birača.
To je za 2,3 odsto više u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine kada je do osam sati glasalo 3,5 odsto birača.
08.00
Na Cetinju je jutros glasao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

06.00

Parlamentarne izbore na 1.217 biračkih mjesta nadgledaće 2.089 posmatrača, od kojih je 265 stranih.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Osim parlamentarnih u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju se odražvaju i lokalni izbori.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here