Kvalifikovati borce protiv okupatora i domaćih izdajnika kao otpadnike koji prolivaju bratsku krv može samo onaj kome okupacija nije smetala i kome ni danas ne bi smetala okupacija Crne Gore, kazao je tokom današnje posjete Kotoru predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija, koji je pozvao građane da izađu na izbore, ali da ne glasaju za one koji su, kako je kazao, krvlju obgrlili Božić 1919. i 1941. godine.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je rekao da je ta izjava potpuno na tragu onoga što je o ljudima koji su učesnici božićne pobune 19. i Trinaestojulskog ustanka 41. govorio prethodnik mitropolita Amfilohija, mitropolit Joanikije Lipovac koji je inače ostao zapisan kao najpoznatiji saradnik italijanskog okupatora, saopštio je tokom današnje posjete Kotoru predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Joanikije Lipovac je govorio o Božićnim ustanicima i o Trinaestojulskim ustancima kao o otpadnicima koji su spremni na prolivanje bratske krvi, a i Božićni ustanici, a posebno Trinaestojulski ustanici su bili ljudi koji su se odvažno, nepokolebljivo, spremni na najveće moguće žrtve borili za slobodu, borili protiv okupatora i domaćih izdajnika”, podsjetio je predsjeddnik.

Na pitanje novinara da li prijetnje dijela opozicije koje se čuju ovih dana upućene suverenističkom bloku, a tiču se osvete ukoliko oni dođu na vlast kako kažu uznemiravaju javnost, treba da plaše građane Crne Gore, on je kazao da to nije neka posebna novina.

“Sjetićemo se, dakle, da je to dio, da kažem, prateći folklor političkog života u Crnoj Gori, a posebno u vrijeme predizbornih kampanja i vjerujem da ćemo upravo na tome jasnije razlučiti ko kakvu današnjicu i sjutrašnjicu nudi Crnoj Gori. Politika koju i sam predstavljam istrajava na svom putu, ne samo evropske integracije, nego usvajanje evropskih demokratskih standarda, tolerantnog odnosa prema različitostima, a ne međusobnog istrebljenja zbog različitog mišljenja”, dodao je predsjednik.

Svjesni su, istakao je, da ne misle svi tako.

“Svjesni smo nažalost da Crna Gora još uvijek mukotrpno izlazi iz stanja, ne samo ekonomske, nego i kulturne zaostalosti. Ekonomska zaostalost uvijek porađa i netoleranciju i ovakve stavove na koje ste vi maločas podsjetili. Dakle, prosto jedini odgovor na to jeste emancipacija društva i to sam ne jednom saopštio i spremni smo da kao vlast u Crnoj Gori istrajno radimo na tom planu kako bismo istrijebili tu logiku u Crnoj Gori i stvorili uslove da se možemo razlikovati svekoliko uključujući politički, da ne moramo biti jedni drugima neprijatelji i da ne moramo jedni drugima prijetiti”, dodao je.

Kako je kazao, potrebno je vrijeme za to.

“Naravno u tom vremenu su potrebni i dobri zakoni i efikasne državne institucije jer ne možemo dok društvo ne zrene dozvoliti da neko bude žrtva netolerancije. Sa druge strane ja sam spreman da potvrdim ovdje da je država apsolutno spremna za to. Vidjeli ste i u svim dosadašnjim situacijama i danas nakon toga se svi, naravno, ljute na nas i ljute se na državu ali ja mislim da država ima vrlo kompleksan i odgovoran zadatak. Ona mora da bude maksimalno posvećena zaštiti slobode i zaštiti dostojanstva svakog čovjeka u državi. Prema tome, nasilnicima se moramo oduprijeti, država ima efikasne mehanizme da se odupre nasilju i da suzbije nasilje, a vjerujem da će u međuvremenu i demokratska kultura u Crnoj Gori napredovati i da će se sve više smanjivati značaj represivnog djelovanja države, a sve više otvarati prostor za toleranciju i bolje razumijevanja”, uvjeren je Đukanović.

Rekao je i da nije nimalo iznenađujuće što srpski mediji i dalje pišu o njemu i Crnoj Gori u negativnom kontekstu, osvrćući se na tekst u Glasu javnosti u kom se dovodi u vezu sa ilegalnim poslovima u Sarajevu.

“Već od ranih 90-ih do danas imamo takvu praksu rada određenih medija i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore. To su mediji koje uglavnom vode neki anticrnogorski interesi, i interesi koji ne vide Crnu Goru kao samostalnu, suverenu, nezavisnu državu, ne vide budućnost Crne Gore u evropskim integracijama, i koji pokušavaju da stvore atmosferu beznađa u Crnoj Gori da bi došlo do promjene vlasti jer vjeruju da bi kroz promjenu vlasti mogli brže da Crnu Goru navedu na taj povratak unatrag, i u tome je poenta”, kazao je Đukkanović, ističući da nije u pitanju samo jedan medij, već prilično brojna lepeza medija i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore.

Tekst u Glasu javnosti je, naglasio je, još jedna od konstrukcija kojima se želi pospješiti utisak beznađa i bezakonja u Crnoj Gori kako bi se motivisali građani da na ovim izborima okrenu leđa Demokratskoj partiji socijalista i njemu koji je na čelu te partije i najodgovornijim državnim funkcijama.

“Iz veoma dobro obaviještenog izvora iz Beograda veoma bliskog vrhu vlasti dobio sam informaciju da je Glas javnosti dobio zadatak da bude lansirna rampa iz Beograda za ono što su anticrnogorski interesi, ne samo velikosrpskog nacionalizma nego i ruskog imperijalizma, da je ne samo Glas javnosti dobio taj zadatak nego i odgovoran čovjek iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, čovjek broj dva u bezbjednosno informativnoj agenciji Marko Parezanović koji je nominalno dio bezbjednog sistema Srbije, a suštinski najeksponiraniji ruski agent u Srbiji i odakle je dobio taj zadatak da kontinuirano kreira i usmjerava upravo preko Glasa javnosti kao lansirne rampe najgore moguće neistine o Crnoj Gori sa ciljem da te neistine budu prihvaćene i u drugim petparačkim medijima i u Srbiji i u Crnoj Gori kako bi se ostvario onaj efekat o kojem sam vam već govorio. Kako bi se pospješio utisak beznađa među građanima Crne Gore i nužnosti za promjenom vlasti , a ta promjena vlasti bi onda valjda dovela i do onakve Crne Gore kakvu kreatori anticrnogorske politike žele da je vide”, dodao je Đukanović.

Naveo je i da je tokom radne posjete Kotoru dobio informacije koje potvrđuju da se tokom nekog poslednjeg perioda u Kotoru mnogo ozbiljnije razmišlja o budućnosti i mnogo odgovornije radi.

“Nakon promjene lokalne vlasti čini mi se da su opet prave teme na dnevnom redu kada je Kotor u pitanju, a to su teme koje se tiču infrastrukturnog i ukupnog ekonomskog unaprjeđenja ovog grada i stvaranja pretpostavki za kvalitetniji život kotorskih stanovnika, i za realizaciju vrijednog biznisa od strane domaćih i inostranih biznismena i investitora. Informacije koje sam dobio se uglavnom tiču važnih projekata na planu infrastrukturnog razvoja, govorili smo i o potrebi unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture kako bi se izbjeglo zabušenje ne samo u sezoni nego i van sezone kada je u pitanju život u Kotoru. Dalje, tiče se i projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture i stvaranja pretpostavki za dinamičniji razvoj privrednih djelatnosti u Kotoru kako u oblasti turizma i usluga tako i u nekim drugim oblastima počev od proizvodnje hrane i prerađivačke industrije”, rekao je Đukanović.

Posebno je zadovoljan onim što je čuo iz razgovora sa predstavnicima kotorskog biznisa.

“To mi zaista uliva povjerenje. Riječ je o ljudima koji veoma dobro prepoznaju ono što država otvara kao šansu pred domaćim i inostranim biznisom. Jednako tako su spremni da podrže i napore koji se ulažu od strane lokalne uprave u Kotoru, u tom sadejstvu državne i lokalne vlasti unaprjeđuje se poslovni ambijent Kotora i stvaraju pretpostavke da se ovdje razmahnu neke djelatnosti koje su prepoznate na prostoru Kotora kao prioritetne šanse razvoja unaprjeđenja društvenog proizvoda i otvaranja novih radnih mjesta”, naglasio je predsjednik.

Optimista je, istakao je, nakon današnjeg razgovora.

“Čini mi se da lokalna uprava radi odgovornije i efikasnije nego što je to prethodno bio slučaj, a da predstavnici kotorskog biznisa prepoznaju svoju šansu i ubijeđen sam da će oni biti vrlo važni akteri u projektima koji će značiti dalji ekonomski i ukupni društveni razvoj i ovog grada, Bokokotorskog zaliva i Crne Gore u cjelini”, poručio je Đukanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here