Nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, Duško Marković održao je tribinu na Cetinju u sklopu kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Potpredsjednik DPS-a Marković je pozvao Cetinjane da u nedjelju 30. avgusta izađu na izbore i daju glas Crnoj Gori.

„Da je odbranimo! Da je sačuvamo! Da nikada više ne ponovimo greške i zablude naših časnih predaka, koji su jednom, u smutnom istorijskom trenutku, prije sto godina dozvolili da nam na prevaran način otmu i zarobe Crnu Goru”, istakao je Marković.

On je rekao da se ne može na Cetinju govoriti o Crnoj Gori a da se ne vratimo u prošlost i podsjetio da se 28. avgusta navršava 110 godina od proglašenja Crne Gore za kraljevinu.

„Bio je to jedan od najznačajnih događaja u našoj novijoj istoriji. Najviši predstavnici javnog i političkog života Evrope tog vremena, carevi, kraljevi, predsjednici Vlada sve do pape i američkog predsjednika, iskazali su svojim čestitkama priznanje i divljenje crnogorskoj državi i njenom suverenu Kralju Nikoli. Bio je to trenutak najvećeg ugleda Crne Gore u međunarodnoj zajednici”, rekao je Marković.

On je dodao, da proglašenje Kraljevine nije bilo dovoljno da sačuvamo i osiguramo svoje mjesto u svijetu, i da se samo šest godina kasnije sve preokrenulo. Crna Gora je prvo žrtvovala svoju vojsku, a ubrzo nakon toga i svoju državu “radi spašavanja tuđe vojske i zadovoljenja apetita druge države”.

„Naša mladost izginula je na Mojkovcu da bi spasila srpsku vojsku koja će se nakon dvije godine vratiti da okupira Crnu Goru i izbriše joj ime. I ne samo to već odmah zatim i pomen tog imena”, rekao je Marković.

On je podsjetio kako može da bude kratak i tragičan put od slave do propasti jedne države.

„Zato za nauk i za pamćenje uvijek i za vazda Crna Gora prije svega drugoga. Crnogorska država i njen suverenitet su naša najveća obaveza i naša najveća svetinja. Svi mi koji smo 2006. godine obnovili upravo danas smo najpozvaniji da je odbranimo, da se ne ponovi ono što se dogodilo kraljevini Crnoj Gori, da se ne ponovi 1918. Svi mi, i to ispružene ruke prema svakom našem građaninu kome je Crna Gora dom. Nemamo prava da nikada više žrtvujemo sebe zbog bilo koga dugoga, kao što nikada niko u istoriji nije žrtvovao ni kap svoje krvi, ni mrvu svog interesa zarad Crne Gore. Ne smije biti neodlučnosti u odbrani svoje zemlje. Kada kažemo nikada više 1918. nije to poklič protiv bilo koga, već zakletva da nam nikada više tuđe ne smije biti bliže od našega. Niko to ne zna bolje od nas u Crnoj Gori”, poručio je Marković.

On je podsjetio da se svaki peti stanovnik cetinjske opštine borio u partizanskim jedinicama, njih 414 položilo je živote na oltar slobode, a 49 je proglašeno za narodne heroje. Cio ovaj grad, bio je sa neuporedivom žrtvom sa bilo kojim drugim u tadašnjoj i velikoj Jugoslaviji, i sa pravom nosi naziv grada – heroja.

Zamjenik predsjednika DPS i nosilac izborne liste, rekao je da Cetinjanima i cijeloj Crnoj Gori, danas, sa sred Cetinja, onaj ko stanuje u manastiru poručuje da su četnici bili najugledniji Crnogorci.

„Umislili su oni da će sa četničkim kokardama, na četničkoj ideologiji i sa četničkim vojvodama, pisati neku novu istoriju u kojoj će antifašizam biti poražen i ponižen, a Hitlerovi saborci veličani kao heroji. Da će brisati zakone ove države i otimati ono što joj je oduvijek pripadalo. Da nas nema, a ima nas itekako, ovaj grad heroj i njegovih 49 narodnih heroja to im neće dopustiti. Herojstvo Cetinja i Cetinjana, mladića i djevojaka takve podvale prezire i odbacuje. Zato izađemo na izbore 30. avgusta i glasajmo za slobodnu, antifašističku Crnu Goru, našu Crnu Goru, Crnu Goru svoju na svome”, rekao je Marković.

Zamjenik predsjednika DPS Duško Marković je zaključio da je vlast čiji je stožer Demokratska partija socijalista, jedina koja garantuje da će sačuvati našu samostalnost, našu slobodu i naš evropski put.

„Sve drugo što se nudi ili nameće kao politička alternativa je puki avanturizam i ja vjerujem da su ovo poslednji trzaji velikosrpskog nacionalizma usmjereni na Crnu Goru, odjeveni ovoga puta u crkvene odore. Sa istih adresa i prije četiri godine pripremana je i nasilna promjena vlasti u Crnoj Gori.“
On je kazao da Cetinjanima ne treba da objašnjava ko je i zašto formirao koaliciju „Crno na bijelo“, ne bi li se kako dočepali par poslaničkih mandata i onda priključili anticrnogorskoj koaliciji.

„Jednostavno i direktno, svaki glas za URA-u zapravo je glas za Demokratski front. Zato izađemo na izbore 30. avgusta i glasajmo za Crnu Goru, slobodno i po savjesti. Pozivam odavde, iz naše Prijestonice, sve građane da rezultate izbora sačekaju u miru i da ne nasijedaju na pozive da na ulicama brane vječite gubitnike i njihove samoproglašene pobjede. Država i njene institucije snažnije su nego ikad i spremnije nego ikad da očuvaju mir”, zaključio je Marković.

U dijelu svog izlaganja u kom je govorio o ekonomiji Marković je istakao da se plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja, uprkos teškim posljedicama korona krize na sve ekonomije svijeta u Crnoj Gori neće smanjivati:

„Najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore prva faza autoputa od Smokovca do Mateševa biće završena iduće godine. Treće, kada je Prijestonica u pitanju nova Vlada će nastaviti ne samo da uplaćuje izdašna sredstva shodno Zakonu o Prijestonici, nego će dodatno ispunjavati svoj istorijski, identitetski i državni dug prema Cetinju”, zaključio je Marković.

Sastancima sa nosiocem liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, Duškom Markovićem prisustvovali su članovi opštinskog rukovodstva DPS Cetinje, partijski aktivisti i ugledni građani, saopšteno je iz DPS-a.
Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here