Apelacioni sud produžio je pritvor još mjesec Ranku Stojoviću, Milici Bukilić, Jovanu Ercegoviću, Mariji Lazović i Darku Giljači zbog sumnje da su dio trinaestočlane grupe koja je učestvovala u organizaciji krijumčarenja 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u portugalsku luku Porto u septembru prošle godine. Pritvor je određen i Nikici Todoroviću i Damjanu Vukašinoviću, koji su u bjekstvu, a slove za vođe ove kriminalne grupe.

U ovoj grupi osumnjičen je i Milovan Lolo Laković koji se brani sa slobode jer je Viši sud u Podgorici u julu prihvatio jemstvo od 100.000 eura.

Jemstvo od 74.000 eura tada je ponudio i Ranko Stojović, kako bi se branio sa slobode, ali je sud to odbio.

U obrazloženju odluke o produženju pritvora navodi se da je prvostepeni sud pravilno utvrdio kada je okrivljenima produžio pritvor za mjesec dana.

“Prvostepeni sud je pravilno utvrdio postojanje osnovane sumnje da su okrivljeni N.T, J.E. i M.L. učinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Osnovana sumnja proizilazi iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno materijala koji je policija prikupila primjenom mjera tajnog nadzora, audio zapisa i transkripata komunikacija okrivljenih i drugih lica, evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokaza i dokumentacije koju je Uprava policije Crne Gore prikupila preko EUROPOL-a razmjenom od policije Portugala, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ugovora o kupovini broda “Florida 2”, izvodima iz računa o uplatama kupoprodajne cijene, falsifikovanih pasoša, dijela dokumentacije koji se nalazi na brodu “Florida 2″, koju je oduzela policija Portugalije, te analiza listinga osumnjičenih i njihovo kretanje po baznim stanicama u spornom periodu”, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

U ovoj istrazi nedavno je u Njemačkoj uhapšena i Dragana Prostran (ranije se zvala Sanja Roćen) po međunarodnoj potjernici koju su crnogorske vlasti raspisale za njom. Ona je izručena Crnoj Gori i nakon saslušanja kod sudije za istragu puštena je da se brani sa slobode.

Grupi se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje narkotika.

Prema stavu tužilaštva, Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju koja je trebalo da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Todorović je, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, sebe odredio da finansira krijumčarenje kokaina, daje instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti, usmjerava i koordinira radnje ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa Monte Car u Podgorici.

Zadatak Stojovića je, kako se navodi, bio da koristeći falsifikovani pasoš na ime Marko Rudek postane vlasnik broda Florida 2, kojim će se krijumčariti droga, kao i da daje instrukcije posadi o švercu kokaina.

Laković je, kako se sumnja, po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu komunicirao sa ostalim članovima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana.

Ercegović je, prema nalazima iz istrage, čuvao i prenosio kriptovane telefone, rezervisao kupovinu rezervnog nautičkog uređaja za brod kojim će se pratiti tok realizacije kriminalnog plana.

Zadatak Giljače, prema sumnjama istražitelja, bio je da sa Lakovićem isproba korišćenje nautičkih uređaja za praćenje na brodu i pripremi ga za krijumčarenje kokaina.

Izvor:Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here