Uprava policije :

Organizatori okupljanja juče su ugrožavali zdravlje građanja, narušavali javni red i mir i ugrožavali bezbjedno odvijanje saobraćaja. Zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti podnijeta je krivična prijava protiv lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića, saopšteno je iz Uprave policije.

Krivokapić je, kako su rekli, od Zlatice predvodio oko 1.200 građana kojom prilikom se nijesu poštovale mjere o suzbijanju koronavirusa na koji način je ugrozio zdravlje većeg broja građana.

“Građani su vozilima i ikonografijom onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja. Policija je djelovala preventivno i zakonito a svi koji su pozivali na nedozvoljena okupljanja, organizovovali ih i tako ugrožavali javno zdravlje biće krivično sankcionisani.

Građani su vozilima onemogućavali normalno odvijanje saobraćaja na više dionica, odbijajući da postupe po naređenjima pripadnika policije kada su vozilima blokirali saobraćaj na putnom pravcu Nikšić – Podgorica i Kolašin – Podgorica. Policija je spriječila organizovane dolaske građana u Podgoricu iz više crnogorskih gradova”, saopšteno je iz policije.

Kako su kazali, registrovana su krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski.

“Prekršajno je sankcionisano 67 osoba dok su protiv 11 osoba podnijete krivične prijave. U toku su dalje mjere i radnje na identifikovanju ostalih lica i utvrđivanju njihove prekršajne i krivične odgovornosti”, kazali su oni.

Iz policije su konstatovali da i pored brojih upozorenja sveštena lica ponovo čine krivična djela i prekršaje i ne poštuju zakonom utvrđene propise. Krivične prijave su podnijete protiv pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Takođe, granična policija nije dozvolila organizovano kretanje 19 plovila na moru u skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe. Od strane organizatora nije podnijet zahtjev Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama pa je samim tim
postojala mogućnost ugrožavanja sigurnosti pomorske plovidbe ostalih učesnika u pomorskom saobraćaju.

Kontrolisan je veliki broj lica i vozila, među kojima je bilo i bezbjednosno interesantnih lica, a policija u Podgorici je oduzela megafon, nož, boks, sprej sa nadražujućim dejstvom i druge nedozvoljne stvari i predmete”, piše u saopštenju.

Uprava policije je, kako zaključuju, spriječila nezakonito djelovanje lica koja su učestvovala u organizovanom kretanju ka graničnom prelazu Ranče i obezbjedila poštovanje naredbi nadležnih organa.

Uprava policije će u narednom periodu pojačanim aktivnostima djelovati i sankcionisati svaki pokušaj nezakonitog postupanja.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here