Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, u okviru kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, posjetio je Rožaje. Predstavljajući političku ponudu DPS-a, u obraćanju članovima rukovodstva opštinske organizacije, aktivistima i uglednim građanima on je istakao mir i stabilnost kao osnovni postulat politike partije, koji su građani Rožaja najbolje prepoznali, još dok je u susjedstvu bjesnio bezumni rat.

Rekao je da DPS ima jasnu viziju daljeg razvoja Crne Gore i odlučnost da takvu politiku sprovede, podsjećajući da je ona bila stožer očuvanja pomenutih vrijednosti, ali i motor reformi koje su dovele do učlanjenja u NATO, napretka ka EU i dinamičnog razvoja ekonomije…


“Građani Rožaja oduvijek su bili na braniku multietničnosti i multikonfesionalnosti, kao vanvremenskih vrijednosti Crne Gore, i prepoznavali njenu potrebu da sama odlučuje o svojoj sudbini, kao nezavisna i suverena država, na ponos svih građana”, istakao je Đukanović.

Objašnjavajući kontekst predstojećih izbora, i situaciju na konkurentskoj političkoj sceni, Đukanović je rekao da je njihova aktuelna ponuda da se Crna Gora odrekne sebe i svoje evropske budućnosti i stane pod kišobran Beograda i Moskve. Ovoga puta, kako je istakao, obogatili su je idejom da SPC upravlja Crnom Gorom.

“Da li ima odgovornog čovjeka i roditelja koji bi pristao da nam crkva sa srednjevjekovnim dogmama kreira društvo?… Nećemo dozvoliti mračnoj ideologiji srednjeg vijeka da se nudi kao svetionik za budućnost crnogorskom društvu! Društvu koje je prošlo mnoge teške golgote i iskušenja, i u najnovijoj istoriji; koje je sačuvalo stabilnost, sačuvalo multietnički sklad, krenulo putem evropskoga razvoja i koje ne želi da se vraća natrag”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio na kontinuitet opstrukcija sa kojim se Crna Gora suočavala od obnove nezavisnosti i na konstantnu destrukciju koju je anticrnogorska opozicija navodno usmjeravala ka DPS, a zapravo time rušila Crnu Goru.

Naglasio je da su od 21. maja 2006. pa do danas oni udarnički radili da Crne Gore više ne bude.

“Da su mogli sve ono što su željeli, danas Crne Gore ne bi bilo. Na sreću, njihove moći nijesu pratile njihove destruktivne želje…. Pratili smo izbore i prije četiri godine, 16. oktobra 2016. godine, pratili smo i sudski proces koji je nakon toga uslijedio, i dobili potvrdu za ono što smo znali: nijesu oni prkosili Crnoj Gori iz bilo kakvog ideološkog razloga, već su njihovi lideri prkosili Crnoj Gori zato što su bili plaćenici tuđih interesa! Oni su za dobar novac slijedili interese drugih država a radili protiv svog državnog doma”, naveo je on.

Đukanović se osvrnuo i na sadašnji trenutak i pokušaj da “malim kozmetičkim promjenama” na poslaničkim listama isti ti sebe predstave kao moderniste, zastupnike savremene političke misli, od kojih ne treba braniti Crnu Goru.


Nažalost, potvrđuje se zapravo da je to onaj isti zloćudni vuk samo u jagnjećoj koži, koji pokušava da Crnu Goru navede na tanak led. Dakle, jasno je da oni ne žele dobro Crnoj Gori; jasno je da oni žele da Crne Gore ne bude i da građani Crne Gore nikad ne dosegnu to što im pripada, a to je evropski kvalitet života”, istakao je Đukanović.

On je izjavio da je anticrnogorska koalicija sastavljena u Beogradu.

“To valjda ne treba dokazivati… To se konačno i ne skriva. To ne skrivaju ni oni, to ne skriva ni Beograd, koji se trudi da im na sve moguće načine pomogne. Sjetimo se onog što smo bili u prilici da pročitamo: kako se sa visokih adresa u Beogradu daju instrukcije onim Crnogorcima na koje mogu da utiču, da dođu u Crnu Goru i da idu da lobiraju za nestanak države Crne Gore kod svojih plemenika, rođaka i prijatelja?! Pogledajmo kakav se medijski i politički rat vodi protiv Crne Gore… Pogledajmo ove karikaturalne auto-litije kojima se pokušava prenijeti taj anticrnogorski naboj na što više građana unutar Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je jasno poručio da na braniku Crne Gore, i njene evropske budućnosti i dalje stoji DPS, i da je ova partija stameni oslonac građanske Crne Gore.


Obraćajući se građanima Rožaja, Đukanović je istakao posebno zadovoljstvo što zahvaljujući dugoročnom strateškom pristupu, njihov grad ima posebno mjesto u razvoju sjevernog regiona, čemu pogoduje sve intenzivnija infrastrukturna gradnja i povezivanje, što je pretpostavka razvoja privrede i turizma.

U tom kontekstu istakao da je upravo cilj DPS-a da građani Rožaja imaju priliku da zasnivaju porodice, razvijaju biznis u svom rodnom kraju, čime će doprinijeti ukupnom ravnomjernom regionalnom razvoju Crne Gore.

Đukanović je imao niz aktivnosti i sastanaka u kojima su učestvovali i koordinator Predsjedništva DPS-a za Rožaje Nikola Rakočević, predsjednik OO DPS-a Rožaje Mehmed Husović, članovi OO DPS Rožaje i ostali ugledni građani te opštine.

Đukanović je bio i gost ugledne rožajske porodice Hadžić, gdje su bili i predstavnici bratstva Fetahović i Kardović.
Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here