Vjerujem da je crnogorsko društvo demokratsko, odgovorno i zrelo i da će izborni dan proteći bez incidenata, uz poštovanje mjera za sprečavanje širenja virusa Kovid -19. Ukoliko bude pojedinačnih incidentnih situacija, to, svakako, ne može da ugrozi izborni proces. Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić naglašava da je na nivou MUP-a, formiran je Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

“Sve obaveze iz naše nadležnosti smo realizovali u propisanim rokovima i, na taj način, dali doprinos da izborni dan protekne u najboljem redu. Takođe, svi službenici Ministarstva upoznati su sa Tehničkim preporukama Državne izborne komisije za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača”, ističe Nuhodžić.

On je u intervjuu Dnevnim novinama ponovio da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka.

“Imamo potpuno transparentan uvid u birački spisak i u promjene koje su u njemu izvršene, na osnovu upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev, a koje se automatski generišu i u biračkom spisku. Dakle, birački spisak je transparentna i ažurna baza ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno, a u čiji se kvalitet mogu uvjeriti svi kojima je, shodno zakonu, omogućeno da ostvare uvid u birački spisak, kao i sami birači putem internet sajta www.biraci.me. Upravo o transparentnosti i dostupnosti podataka iz biračkog spiska najbolje govori činjenica da je ovu web adresu posjetilo više od 47.000 građana”, kazao je Nuhodžić.
Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here