Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 301 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 50 novopozitivnih slučajeva infekcije. saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na konferenciji za medije NKT.

Prijavljena su tri smrtna slučaja pacijenata iz Nikšića, dodao je.

Primijetili smo da dosta pojedinaca ne poštuju mjere, kazao je Mugoša. Kaže i da se dešava da ima raznih koncerata, svadbi, te dodaje da je zauzet stav da se to tolerisati neće.

“Na snimcima sam vidio dosta ljudi, koji idu ulicom i viču. Neko od njih je sigurno inficiran i strah me je da ćemo imati posljedice. Molim sve da se suzdrže od takvih okupljanja”, kazao je on.

Moli da se mjere poštuju.

Hospitalizovano 129 pacijenata

Dr Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore kazao je da je hospitalizovano 129 pacijenata.

“Broj pozitivnih zdravstvenih radnika je 53, a broj radnika koji su u samoizolaciji je još 20. To je jedna velika armija koja je van radnih obaveza”, kazao je Kavarić.

Testova imamo dovoljno

Sistem nije preopterećen i nije kolabirao kako se dogodilo u velikom broju zemalja, kazao je Boban Mugoša.

Kazao je da moraju tražiti testove za ulazak kako bi bili odgovorni i prema nama i prema gostima koji dolaze.

“Kapacitet laboratorije u Institutu smo podigli 10 puta. To je izuzetan kapacitet. Vidite da hoće svi da se testiraju. Mi imamo veliko testiranje, koje daju samo bogate zemlje. Država je obezbjeđivala koliko je trebalo”, istakao je Mugoša.

Dodaje da testova imamo dovoljno.

Kaže da su im često postavili pitanje zašto to ne naplaćuju, ali kako ističe to se ne smije dozvoliti jer postoje javni prioriteti.

“Samo testiranje ne rješava problem, ponašanje rješava. Ali sve mjere se ne poštuju i onda se mora insistirati na represivnim mjerama”, kaže on.

Među učesnicima litija će se sigurno naći pozitivni

Mugoša je naveo da se mislilo na litije kada su upozorili na okupljanja SPC.

“Sinoć ja što sam vidio je bio veliki broj ljudi koji hoda, u bliskom je kontaktu. U svakoj masi se izbacuje na stotine kapljica, među njima će se sigurno naći pozitivni i sigurno će doći do obolijevanja i širenja bolesti. Neadekvatno i nekontrolisano okupljanje bilo koje nije dobro”, kaže on.

Do kraja nedjelje konkretnije informacije o školi

“Imali smo sastanak sa Ministarstvom prosvjete u petak, gdje smo sve razmatrali i zaključili da moramo imati još jedan sastanak da bi mogli da sagledamo sa svih aspekata. Sledeća godina će biti izazovna. Svakako ćemo sagledati i kako će se odvijati nastava, i kada će početi”, navodi on i dodaje da se nada da će do kraja nedjelje imati konkretnije informacije.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here