Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao da je na na današnjoj konferenciji za medije NKT-a da se neće toleristati nedozvoljena okupljanja, zabave, svadbe. koncerti…

“Infekcija se održava, stalno imamo jedan nivo infekcije koji se širi. Za sada je u populaciji mlađih ljudi, ali širenjem prema starijoj proizvešće obolijevanja i smrt. Mi više od 10 dana imamo visok nivo obolijevanja, ali ne ide na gore. Koncertima, okupljanjima, zabavama, prevelikim brojem druženja stvaramo uslove da ova epidemija raste”, kazao je Mugoša.

Naveo je da se može primijetiti da dosta pojedinaca ne poštuje mjere, ali i da neki koji bi zaista morali da vode računa to ne rade.

Mugoša je dodao da je na jučerašnjim snimcima vidio dosta ljudi, koji idu ulicom i viču.

“Neko od njih je sigurno inficiran i strah me je da ćemo imati posljedice. Molim sve da se suzdrže od takvih okupljanja”, kazao je Mugoša.

Zdravstveni sistem nije preopterećen, testove moramo tražiti

“Mi smo odlučili da će ekonomija i privreda da funkcionišu, nismo htjeli da dozvolimo da ekonomija kolabira. Zdravsveni sistem funkcioniše, ali nije preopterećen, kao što se desilo u mnogim zemljama”, rekao je Mugoša.

Što se tiče testova, on je naveo da bi volio da ih ne moraju tražiti, ali bi to bilo neodgovorno i prema domaćem stanovništvu i turistima koji se već nalaze u Crnoj Gori.

Mugoši je objasnio koje su obaveze putnika pri povratku u Crnu Goru koji je na jedan dan morao posjetiti Beograd.

“To je regulisano naredbom i ona podrazumijeva da ta osoba ode, obavi posao, međutim kako je propisano, kad se vrati, ili će ići u samoizolaciju ili će uraditi PCR test koji je negativan, ili će imati ELISA pozitivan test da je preležala bolest. Moramo voditi računa da sve što se propisuje – propisuje sa razlogom i prije svega da se spriječi unos infekcije. Makar i jedan dan boravka u gradu i mjestu sa povećanom lokalnom transmisijom može dovesti, ako se ljudi neadekvatno ponašaju, do inficiranja koje će se prenijeti u Crnoj Gori i zato moramo biti oprezni”, kazao je Mugoša.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here