PODGORICA – U službi građana i društva u cjelini – Snažno i odlučno u misiji očuvanja Crne Gore i njene državnosti, napretka i međunarodne afirmacije, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Protekli period možemo označiti kao doba mnogih izazova u kome smo pokazali odlučnost, razboritost i sposobnost da rješavamo najvažnija pitanja. Po mjeri svakog građanina Crne Gore i po uzvišenom državnom pozivu. Preuzeta obećanja smo ispunili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na svim nivoima i u svim krajevima naše države pokazalo punu zrelost i odgovornost. To prepoznaju građani koji su nam najvažniji partner. Jednako tako, pouzdane saradnike imamo u ostalim institucijama sistema, civilnom sektoru, medijima i svim ljudima čiji je cilj – stvaranje i dalje jačanje demokratskog i multietničkog društva”, rekao je Nuhodžić.

Uz profesionalnost kao prvu obavezu, tvrdi kako su svo vrijeme bili u službi građana i posla koji im je povjeren.

“Naš osnovni cilj je služiti svakom pojedincu i društvu u cjelini. Nije bilo, niti će za nas biti prečeg interesa. Samo tako doprinosimo zdravijoj i boljoj zajednici. Tako gradimo demokratsku i multietničku Crnu Goru, u skladu sa našim nasljeđem, ali i sa jasnom vizijom pripadnosti evropskom sistemu vrijednosti.

Crna Gora je sigurna i bezbjedna država, a tome su važan pečat dali i daju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije. Zahtjevne zadatke ispunili smo onako kako ovim službama i dolikuje. Dostojanstveno, smjelo i stručno!
Tokom mandata ostvarili smo brojne uspjehe na svim poljima djelovanja. Počeli smo sa izdavanjem elektronskih identifikacionih ličnih dokumenata. Time smo učinili da usluge građanima budu dostupnije i kvalitetnije, na evropskom nivou”, naglasio je ministar.

Predano su, kaže, radili na uspostavljanju javnog reda i mira, snaženju saobraćajne kulture, unapređenju sistema zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nepogoda.

“U tim aktivnostima, sproveli smo brojne kampanje koje su dale konkretne rezultate. Uključenost svih činilaca u društvu za nas ne samo da je poželjna, već se i podrazumijeva. Beskompromisno i snažno se borimo protiv organizovanog kriminala, a naši dosadašnji rezultati potvrđuju da u toj borbi nema nedodirljivih.

Ko god da je u zoni kriminala – nije i neće biti pošteđen! Za uspjehe u ovoj oblasti, imamo podršku, ali i priznanje sa važnih međunarodnih adresa. Spremni smo da svoja znanja dalje usavršavamo. Stoga smo i razvili jaku međunarodnu policijsku saradnju”, kazao je Nuhodžić.

U značajnoj mjeri je, kaže, unaprijeđena infrastrukturu i tehnička opremljenost graničnih prelaza.

“Implementirali smo evropski koncept integrisanog upravljanja granicom, čime smo poboljšali ugled Crne Gore, naše državne kuće, na evropskom planu. Da smo pouzdan partner Evropskoj uniji u suzbijanju ilegalnih migracija, potvrđuje i misija Agencije EU za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Crnoj Gori. Lično sam veoma zadovoljan i činjenicom da smo ovih godina, u saradnji sa Sindikatom, rješavali stambene potrebe zaposlenih u službama bezbjednosti. No, na tome nećemo stati, jer pripadnici bezbjednosnog sektora zaslužuju bolje uslove za život i rad, jer su sami oličenje požrtvovanosti i napornog rada”, ističe ministar.

U narednom periodu, kako je najavio, predstoji nastavak važnih aktivnosti.

“Prvo, pred nama je dalji razvoj servisa koji će građanima omogućiti da još brže, lakše i jednostavnije ostvaruju svoja
prava. Nastavićemo da razvijamo savremeni sistem bezbjednosti. Borićemo se još odlučnije i energičnije protiv kriminala i korupcije. Nastavićemo sa podmlađivanjem kadra i ulaganjima u materijalno-tehničko opremanje bezbjednosnih struktura. Ojačaćemo i bolje zaštititi granice. Naš cilj je, da usvajanjem Šengen standarda, građani Crne Gore budu sigurni od bilo kakvih prijetnji od ilegalnih migracija, terorizma ili krijumčarenja ljudi, oružja ili narkotika”, naglašava Nuhodžić.

Vrijeme epidemije virusa COVID-19, kako dodaje, shvatili su kao vrijeme šansi.

“Ono je pokazalo i dobre strane našeg sistema: pokazalo se da je Crna Gora kadra i sposobna da odgovori na
svaku kriznu situaciju. Da se građani osjećaju sigurno i da imaju povjerenje u institucije. Konačno, i da su svi jednaki pred zakonom. To nije samo poruka koju upućuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nego je to poruka multikulturne, multietničke i evropske Crne Gore. Samo tako, snažno i odlučno, bićemo u misiji očuvanja Crne Gore i njene državnosti, njenog napretka i međunarodne afirmacije, zaključuje Nuhodžić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here