Demokratska partija socijalista sinoć je na Cetinju organizovala javnu tribinu na temu “Državni identitet
Crne Gore”. Publika je bila u prilici da razmijeni mišljenja sa članom Glavnog odbora DPS i kandidatom za poslanika
na izbornoj listi DPS Zoranom Pažinom.

Domaćini i učesnici tribine bili su i koordinator ispred Predsjedništva DPS Ivan Vuković, predsjednik Odbora DPS Cetinje Miloš Ražnatović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

Pažin je kazao da Crna Gora stoji na jednom raskršću i mora da bira da li će snažno koračati putem evropske budućnosti, rame uz rame uz razvijene evropske nacije ili će se vratiti na stranputice balkanskih bespuća.

Ukazujući da je Demokratska partija socijalista pokazala da ima i sposobnosti i spremnosti i snage da brani i odbrani građansko društvo u Crnoj Gori, Pažin je podsjetio da su u Crnoj Gori najvažnije i najstarije one vrijednosti koje ne dijele građane po vjeri i naciji, nego koje spajaju građane krozvrijednosti antifašizma, slobode, jednakosti, pravde i uzajamne solidarnosti.

“Ne želimo da se naša đeca ni za trideset godina niti ikada nacionalno prebrojavaju na taj način kao što nam nudi politička alternativa”, naglasio je Pažin.

Govoreći o programskim opredjeljenjima Demokratske partije socijalista, Pažin je apostrofirao da je Crnoj Gori za dalje unapređenje državnog identiteta potrebno dalje jačanje tri stuba: znanja, institucija i kulture.

Uz konstataciju da je znanje resurs na koji moramo da računamo, Pažin je naglasio i da će Crna Gora biti snažna koliko budu snažne njene institucije.

Govoreći o kulturi i naglašavajući da su umjetnici, kao i sportisti važni ambasadori naše države, Pažin je ukazao na važnost očuvanja kulturne baštine, skrenuvši pažnju da se danas javnosti podmeće jedna perfidna teza da kulturna dobra Crne Gore nijesu crnogorska, nego da pripadaju nekome drugom.

“Ukoliko Crna Gora nema svoju kulturnu baštinu i ona pripada nekome drugome, onda nema ni državne samobitnosti Crne Gore. Ako nema državne samobitnosti Crne Gore, zna se što je sljedeća stanica – nestajanje i crnogorske državnosti. To ne smijemo dozvoliti. Tome se treba suprotstaviti – demokratski”, naglasio je Pažin.

Snažan doprinos veoma sadržajnoj diskusiji dali su i Radovan Radonjić, Branislav Cimeša i Peđa Vušurović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here