Pred amsterdamskim sudom počelo je suđenje protiv optuženog Šerifa A. (41) iz Amsterdama, koji se tereti da je 23. oktobra 2019. u glavnom gradu Holandije ubio Gorana Savića (49) iz Niša i teško ranio Baranina Jovana Đurovića, rođenog brata pokojnog Luke Đurovića, koji je važio za jednog od glavnih saradnika Luke Bojovića. Tužilac je pred sudijom naveo da smatra da je prava meta bio Đurović, koga je nazvao kriminalcem. On je naveo i da je njegovo ubistvo naručeno, piše Dan.

“Smatra se da je Šerif A. trebalo da ubije Jovana Đurovića, kriminalca iz Crne Gore. Međutim, kada je zapucao, ubio je Gorana Savića, vlasnika picerije, koji je priskočio Đuroviću u pomoć”, navodi se u optužnici, prenosi holandski portal Het parol. U optužnici piše da Šerif A. hodom, stavom i odjećom koju je imao na sebi prilikom hapšenja zadovoljava opis osobe koja je pucala u piceriji, a koju su snimile nadzorne bezbjednosne kamere.

Holandska policija, kao u filmskoj akciji, uhapsila je osumnjičenog neposredno nakon ispaljenih hitaca, a u njegovom autu nađeno je oružje.

“Na oružju je nađen njegov DNK, a isti DNK je i na Đurovićevom kaputu, i to na leđima i pazuhu, gdje ga je Šerif A. očigledno dodirnuo tokom napada naveo je tužilac, prenosi Kurur. Optuženi je pred sudom negirao izvršenje krivičnog djela za koje se tereti, tvrdeći da mu je sve namješteno, te da su se pravi počinioci zločina poslužili “bizarnim trikom”.

“Dao sam auto čovjeku koji mi je rekao da mora da vozi ženu kod ljekara. Ali on je uzeo moju odjeću iz kola i obukao se da izgleda kao ja. Namjera mu je bila da mene optuže za ovo. Tražim da mi sud ukine pritvor. U zatvoru mi je loše. Imam noćne more, noću vrištim. Plašim se da će me neko ubiti jer očito je da je Đurović trebalo da bude likvidiran zbog sukoba u balkanskom podzemlju, a sada sam ja doveden u vezu s pokušajem njegovog ubistva”, istakao je u odbrani optuženi.

Sud je naložio da se obavi psihijatrijsko vještačenje Šerifa A. Ipak, tužilac je bio protiv tog predloga tvrdeći da je to gubljenje vremena i da je optuženi ubio nekoga za novac.

“To je laž. Ja sam preduzetnik, nadgledam projekte širom svijeta. Pa ja ne bih ubio ni za milijardu”, istakao je optuženi.

Portal nltimes.nl prenio je nakon pokušaja ubistva da je Đurović tamošnjoj policiji poznat kao bliski prijatelj Vilena Holedera, najozloglašenijeg holandskog gangstera. On je u julu osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u pet mafijaških ubistava, uključujući i likvidaciju svog zeta.

“Krivi ste za podsticanje na petubistava, počinjenih po naredbi organizovane bande, za velike sume novca”, rekao je sudija Frank Viland čitajući presudu, dodavši da je Holeder bio šef u kriminalnoj organizaciji.

Za Savića mediji tvrde da nije imao kriminalni dosije i da je za vrijeme rata bio vojnik, nakon čega se preselio u Italiju, a kasnije je sa porodicom otišao u Amsterdam.

Preživio četiri napada

Đurović je preživio četiri pokušaja ubistva. Meta likvidacije koja je u martu spriječena u Baru bio je Đurović. To ubistvo spriječio je nekadašnji pripadnik Posebene jedinice policije, koji je sa terase svog stana uočio sumnjive osobe. Na Đurovića je pucano 2019. godine u Amsterdamu, kada je stradao Goran Savić. Crnogorska policija otkrila je da je Jovan Đurović i 2018. godine u Baru bio na meti. Tada je bomba velike razorne moći i težine oko pola kilograma nađena u centru Bara. U junu 2016. godine je, takođe isgragom, ustanovljeno da je planirana još jedna njegova likvidacija. Tada je na gradskom groblju u Baru dignut u vazduh grob njegovog brata Luke. Prema tadašnjim pisanjima medija, eksploziv je trebalo da bude aktiviran na dan Zadušnica, u vrijeme kada bi Đurović posjetio grob svog brata koji je stradao u saobraćajnoj nezgodi.

Saslušavan zbog ubistva Klisića

Đurović je salušavan u okviru istrage o ubistvu sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića koje se desilo 1. novembra 2019. godine. Čim se njegovo zdravstveno stanje stabilizovalo, holandske vlasti su uputile Đurovića u Crnu Goru. Razlog za to bila je procjena nadležnih da on predstavlja opasnost po bezbjednost u toj zemlji. Đurović je u Bar stigao neposredno prije napada u kojem je Klisić ubijen, a Gardašević ranjen. Po dolasku u Bar istog dana je viđen u jednom lokalu u društvu dvije osobe.

Jovo Đurović je brat pokojnog Luke Đurovića, koji je slovio za vođu najjačeg barskog kriminalnog klana. Prema policijskoj evidenciji, on je nakon bratove pogibije zauzeo visoko mjesto u toj kriminalnoj gruli. Istražitelji su provjeravali navode da se Đurović u Bar vratio svega dan prije napada na Klisića i Gardaševića.

Izvor:Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here