KALEZIć

Većina prajdova u svijetu ove godine je otkazana zbog epidemije korona virusa, a mi imamo intenciju da ne otkazujemo Montenegro prajd, ali ćemo se prilagoditi mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela koje budu na snazi, rekao je za Pobjedu predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić.
Lani je sedmi prajd bio organizovan u Podgorici krajem septembra, a, prema riječima Kalezića, nije izvjesno da će u to vrijeme biti i ove godine. Kaže da je sve to teško definisati jer se sitaucija zbog korona virusa mijenja iz dana u dan.
“Takvi su uslovi kakvi su, ne samo za prajd, nego za svaka javna okupljanja. Prajd treba da se organizuje do kraja godine. Prilagodićemo se situaciji. Sve zavisi od mjera i kada organizacioni odbor odluči da se organizuje. Odluke bi trebalo da se donesu u septembru”. kazao je on.
Upitan kakvi zahtjevi će se čuti sa novog skupa, on je kazao da će ih tek utvrditi.
“Organizacioni odbor će se time baviti”, rekao je on.
Na prošlogodišnjoj sedmoj povorci ponosa učesnici su tražili punu ravnopravnost u društvu i jednaka prava, da, između ostalog, poslanici ne šire mržnju prema njima, a ključni zahtjev bio je da se usvoji Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, što je i učinjeno ove godine, u julu.
Kalezić kaže da su zbog toga zadovoljni, te da je u tom slučaju pokazana snažna opredijeljenost većinske Crne Gore da poštuje ljudska prava LGBT osoba i da sa njima ne kalkuliše.
“Ono što nam slijedi dalje što se Zakona tiče jeste stvaranje uslova za primjenu samog akta, a to znači razvijanje cijelog sistema – obuka matičnih službi, ljudi iz institucija koji će voditi računa o sprovođenju Zakona. Očekujem da će se sada u septembru i oktobru te aktivnosti intenzivirati”, poručio je on.
Skupština je većinom glasova poslanika, 42, usvojila predloženi Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.
RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here