U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno se nalazi pet pritvorenika, čiji su rezultati testiranja na Covid 19 bili pozitivni, kao i još jedno lice koje se prema epidemiološkoj doktrini i preporukama smatra pozitivnim na koronavirus zbog kontakta i vremena provedenog sa inficiranim pritvorenicima, iako je test na virus u dva navrata bio negativan, pišu Dnevne novine.

Portparol UIKS Nebojša Janković nedavno je saopštio da je svih šest pritvorenika koji su pozitivni na novi virus korona stabilnog zdravstvenog stanja, te da nijesu tačni navodi da su u lošem stanju i da nemaju adekvatnu medicinsku njegu u UIKS-u.

On je pojasnio da je prethodno kovid infekcija registrovana kod službenih lica, a da je ovo prvi slučaj infekcije pritvorenih osoba.

“Odgovor na pitanje kako je došlo do infekcije kod pritvorenih lica svakako će dati nadležni epidemiolog, koji vrši epidemiološko istraživanje. Ono što mogu da podijelim sa vama je saznanje koje je uprava UIKS-a podijelila sa epidemiologom, a to je da je jedno od inficiranih lica u prethodnom periodu izvođeno iz UIKS-a na zakazano suđenje, gdje je ostvarilo određene kontakte, tu prevashodno mislim na kontakt sa braniocem”, rekao je Janković.

Za sada je, kaže Janković, testirano 14 osoba lišenih slobode na novi virus korona i testirani su kada je za to postojala opravdana potreba.

“Ostale uhapšene osobe nijesu imale kontakt sa inficiranim pritvorenicima, pa nije ni bilo potrebe za daljim testiranjima”, rekao je Janković.

SAMOIZOLACIJA ZA NOVOPRIMLJENE

Kako su kazali Dnevnim novinama iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nijedan zatvorenik koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora nije inficiran koronavirusom.

“Trenutno su tri zaposlena službenika pozitivna na koronavirus, međutim ni jedan od njih, kako su pojasnili iz spuškog zatvora, nije dolazio u kontakt sa ostalim službenicima, kao ni zatvorenicima”, naveli su iz UIKS-a.

Novoprimljena lica lišena slobode smještaju se odvojeno od ostalih zatvorenika, u posebnom dijelu UIKS-a, gdje nakon prijema borave u periodu od 14 dana.

“Lica koja se otpuštaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se ne testiraju, kao ni novoprimljena lica, već kao što je prethodno navedeno borave u izolaciji 14 dana, odvojeno od ostalih lica”, napominju iz UIKS-a.
Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here