DA PONESU OVJERENI OBRAZAC FONDA ZA ZDRAVSTVO SVOJE ZEMLJE

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić kazao da bi bilo dobro da turisti iz Srbije, prilikom dolaska u Crnu Goru, a radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, sa sobom imaju ovjereni obrazac Fonda za zdravstvo svoje zemlje.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti turista u Crnoj Gori, Čirgić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) pojasnio da su turisti dužni sa tim obrascem da se javi našoj područnoj jedinici u mjestu boravku, gdje dobijaju zdravstveni list po kojem se, u slučaju potrebe za hitno zdravstvenom zaštitom, ista i pruža “i tu dalje za njih nema nikakvih problema”.

“Neće ni ovako biti problema, nikad ih nije bilo ni prije. U situaciji da se nađu u nekoj zdravstvenoj ustanovi, a svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori zna da je dužna da se obrati Fondu, da nam da podatke o strancu, turisti, o čemu se radi i onda naš fond ostvaruje komunikaciju, konkretno sa fondom iz Srbije”, rekao je Čirgić.

On je rekao da nije došlo do pooštravanja mjera i procedura u odnosu na nadležnosti Fonda: “Međutim, ono što se jeste promijenilo zbog pojave pandemije je drugačiji postupak pravila, odnosno ponašanja prilikom ulaska turista u Crnu Goru i postupak u slučaju da ti turisti obole, konkretno od virusa kovid-19 ili su bili u kontaktu sa zaraženima.”

Čirgić je rekao da turisti uvijek mogu da računaju na zdravstvenu zaštitu u slučaju potrebe za njom.

Direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban govorio je o značaju putnog zdravstvenog osiguranja, koje bi trebalo da pokrije troškove liječenja ako se desi bolest ili povreda na putu.

“To je vrlo jednostavno. Kontaktira se osiguravajuće društvo u Crnoj Gori. Osiguranje se izdaje za određeni broj dana, može i za duži period i vrlo je pristupačno kad je cijena u pitanju”, rekao je Šaban u Jutarnjem programu.

Pojasnio je da se u iznosu od deset eura može pokriti osiguranje u trajanju od desetak dana.

Kad je u pitanju kovid-19, Šaban je rekao da je, što se tiče osiguranja, taj vid pokrića ako bi nastao isključen.

“To je standardna procedura koja je karakteristična za osiguranja, slično kao u slučaju ratnog ili vanrednog stanja”, pojasnio je Šaban.

Kodex.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here