BUDUĆE TEŽIŠTE – TURIZAM, POLJOPRIVREDA, LUKA BAR I STARI BAR

Vlada Crne Gore i Opština Bar uložile su u protekle četiri godine 24,5 miliona eura u projekte realizovane u ovoj opštini među kojima prednjače saobraćajna i komunalna infrastruktura, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodstva Opštine, a premijer je najavio da će u narednom razdoblju težište biti na daljem razvoju turizma i poljoprivrede, valorizaciji komparativnih prednosti Luke Bar te na projektima u Starom Baru kao jednom od simbola našeg milenijumskog trajanja na ovim prostorima.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je današnju posjetu Baru iskoristio da se upozna sa stanjem radova na brojnim infrastrukturnim projektima, za koje je Vlada obezbijedila oko 13 miliona eura.

“Sa opštinskim rukovodstvom sam razgovarao i o mogućnostima za privlačenje značajnijih investicija, koje će pružiti priliku za otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta. Na tom planu ćemo u narednom periodu više zajednički poraditi – Vlada i opština Bar, kako bi stavili u funkciju sve potencijale za razvoj turizma i poljoprivrede. Uprkos korona krizi, nijesmo stali sa investicijama i razvojem i u tom smislu moramo iskoristiti sve komparativne prednosti koje nam pruža Luka Bar”, kazao je Marković na kraju posjete.

Sutomore – novi gradski trg

Predsjednik Vlade je radnu posjetu Opštini Bar započeo u Sutomoru gdje je zajedno sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i direktorom Javnog preduzeća Morsko dobro Predragom Jelušićem svečano označio početak radova na novom gradskom trgu i šetalištu.

“Projekat vrijedan je gotovo milion eura (968.383,36), koji daje novu dimenziju Sutomoru, kroz valorizaciju postojećih potencijala, unapređujući uslove za ugodniji boravak mještana i turista, finansiraju Vlada putem Uprave javnih radova, JP Morsko dobro i Opština Bar”, navode u Vladi.

Sportska sala u Sutomoru i vodovod prema naselju Sveti Ivan

Premijer je obišao i adaptiranu sportsku salu u Osnovnoj školi “Kekec” – objekat u koji je uloženo 30.000 eura – i prisustvovao formalnom puštanju u rad vodovoda prema naselju Sveti Ivan koji je završen prije mjesec.

“Projekat vrijedan 1,1 milion eura omogućava prvi put žiteljima ovog naselja uredno snabdijevanje pitkom vodom”, naglasili su u Vladi.

Opštinsko rukovodstvo pripremilo buduće projekte

“Rukovodstvo Opštine informisalo je podrobno predsjednika Vlade o projektima realizovanim u protekle četiri godine: rekonstruisano je gotovo 10 km vodovodne mreže, gotovo 20 km fekalne kanalizacije i 70 km putne mreže. Samo u saobraćajnu infrastrukturu uloženo je više od osam miliona eura”, kazao je Raičević.

Na sastanku kojem su pored predsjednika Opštine prisustvovali i potpredsjednici Radomir Novaković i Tanja Spičanović, šefica Kabineta predsjednika Opštine Marija Tošković Kaluđerović, sekretarka za finansije Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za privredu Sanja Mitrović, glavni administrator Opštine Zoran Radojičić i sekretarka Sekretarijata za imovinu, zastupanje investicije Vida Dabanović, istaknuto je da su za budući period u Baru prepoznati kao projekti na kojima će se raditi: valorizacija Dubovice, Čanja, Maljevika, Sutomora i Virpazara, dalji projekti vodosnabdijevanja, rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru, korišćenje potencijala Slobodne carinske zone Luke Bar te rekonstrucija magistrale i lokalnih puteva.

Stari Bar kao simbol milenijumskog trajanja

Predsjednik Vlade obišao je i Stari Bar gdje je sa predsjednikom Opštine i ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem otvorio prvi Kreativni hab u Crnoj Gori.

“Objekat vrijedan 257 hiljada eura preuređen je u multifunkcionalan prostor namijenjen umjetničkom stvaralaštvu”, ističu u Vladi.

Premijer je kazao da je danas poseban fokus stavljen na Stari grad Bar, te da je posebno značajno više pažnje posvetiti kulturno-istorijskom nasljeđu; čuvanju, ali i približavanju tog bogatstva Crne Gore današnjim generacijama.

“U tom pogledu Stari Bar je lokalitet od posebnog značaja i vrijednosti, jer govori o milenijumskom trajanju na ovim prostorima. Govori, međutim, i o onome što smatramo našom najvećom vrijednošću, govori o multivjerskom skladu koji je kroz burnu istoriju do današnjih dana očuvao suživot tri vjere na ovom prostoru. Stari Bar je jedinstvena lokacija kojoj se mora udahnuti novi život i u tom smislu raduje me da Ministarstvo kulture i opština u ovom trenutku sprovode aktivnosti na zaštiti i očuvanju osam kulturnih dobara, među kojima je i uspostavljanje Arheološkog muzeja, kao i revitalizacija Palate u kojoj će umjetnici moći da stvaraju i dijele svoja iskustva. Stari Bar nas vraća temi očuvanja našeg identiteta, podsjeća na naše istorijsko trajanje na ovim prostorima i kao takav mora biti nezaobilazan dio naših kulturnih, ali i obrazovnih politika. U tom smislu, moj današnji boravak u Starom Baru može se razumjeti i kao obećanje da će nova Vlada biti posvećena daljoj obnovi ove jedinstvene kulturno-istorijske cjeline”, zaključio je Marković.
Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here