Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno zakonu, donijelo rješenje o zaključenju biračkog spiska. U skladu sa tim, konačan broj birača koji se nalazi na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori je 540.026, saopštili su iz ovog resora.

Kako su naveli iz MUP-a, broj birača u biračkom spisku Crne Gore po kome su održani prethodni izbori 15. aprila 2018 godine je 532.599.

“Broj birača u biračkom spisku u opštini Andrijevica po kome su održani prethodni izbori je 4.196, dok je sada u biračkom spisku 4.052. Broj birača u biračkom spisku u opštini Budva po kome su održani prethodni izbori je 16.985, a sada je taj broj 17.916. U Gusinju je prije dvije godine bilo 4.553 birača, dok je sada 4.595. U Kotoru je 2018. bilo je 18.133, dok je sada u biračkom spisku 18.400. U Tivtu je na ranijim izborima bilo 11.521, dok ih je trenutno 11.745”, objasnili su iz ovog resora.

Ekspertski tim će 25. avgusta ove godine početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za
automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS), saopšteno je na današnjoj sjednici Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a (EOM), na čelu sa šefom misije Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije Đanlukom Pasarelijem.

Ekspertski tim je naglasio da se u radu posebno fokusirao na analizu podataka o licima koja ne posjeduju važeća identifikaciona dokumenta.

S tim u vezi, konstatovao značajan pomak, tj. od prvobitno 50.000 osoba koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj je značajno smanjen na oko 20.000.

Takođe, istakao da su građani iskazali veliko interesovanje za komunikaciju sa Timom, putem email adrese [email protected], kao i za uvid u birački spisak preko internet portala www.biraci.me i besplatan Call centar MUP-a 19820.

Predstavnici međunarodnih posmatračkih misija su kao izrazito pozitivan korak ocijenili formiranje Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i pohvalili transparentnost i otvorenost Tima.

“Izuzetno cijenimo ulogu posmatračkih misija tokom lokalnih i parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust, čije će ocjene i preporuke predstavljati podstrek i smjernice u pravcu daljeg razvoja vladavine prava, kao i potvrdu uspješnog približavanja Crne Gore evropskim ciljevima“, zaključio je Nuhodžić.

Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) od osam do 16 sati, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na gore navedeni način može ostvariti u periodu od osam do 18 sati.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu”, podsjećaju iz MUP-a.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here