I pored najavljenog pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, evidentno je da jedan broj vozaća i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći nejteže prekršaje, saopšteno je iz Uprave policije.

“Tako se samo tokom prethodnog vikenda u Crnoj Gori dogodilo čak 33 saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice smrtno stradalo, četiri lica su zadobila teške tjelesne povrede, dok su njih 23 zadobila lake tjelesne povrede.
Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je zbog počinjenih prekršaja sankcionisano 1276 vozača, a da je shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakonu o prekršajima, čak 41 vozač isključen iz saobraćaja, lišen slobode i priveden nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje.
Radi se o počiniocima najtežih saobraćajnih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine, preticanje kolone vozila, preticanje na “punoj” liniji, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i tome slično.

Podsjećamo da ni u bilo kojoj drugoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji objektivna niti realna mogućnost da na svakoj kritičnoj ili opasnoj dionici puta bude fizički prisutan policijski službenik, kako bi vozači, zbog straha od eventualne kazne, prilagodili brzinu i svoje ponašanje u saobraćaju.
Zbog toga, još jednom apelujemo na vozače da bezbjednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, doprinesu ličnoj, bezbjednosti svojih saputnika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju, dok će službenici saobraćajne policije i u narednom periodu nastojati da, kroz pojačano prisustvo, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama”, piše u saopštenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here