U marinama u okviru turističkih naselja ove sezone je manje plovila nego lani u istom periodu, ali su iz kompanija koje upravljaju ovim rizortima ipak prilično zadovoljni popunjenošću i interesovanjem za vez. Smatraju da su rezultati prilično dobri, imajući u vidu sve teškoće koje je nautičkom turizmu nanijela pandemija korona virusa.

Predstavnici Adriatik marinasa i Luštice developmenta su saopšili Pobjedi da je trenutna popunjenost marina u naseljima Porto Montenegro i Luštica Bay 70 odsto, dok je iz kompanije Azmont investments javljaju da je popunjenost marine D-Marin Portonovi trenutno niska, ali polako raste iz dana u dan. Ova marina je počela sa radom krajem ljeta prošle godine. Predstavnici ovih ekskluzivnih turističkih naselja najavili su da su zahvaljujući dobrim kampanjama i pogodnostima obezbijedili nove klijente i najavljuju dolaske novih plovila.

Porto Montenegro

Zauzetost vezova u marini Porto Montenegro u Tivtu, koja je kapaciteta 450 jahti, ovog mjeseca je 72 odsto.

“To jeste osjetno niže nego prošle godine kada je marina bila 90 odsto popunjena, ali je prilično dobar rezultat, imajući u vidu sve teškoće izazvane kovidom-19”, rekli su predstavnici Adriatik marinasa i dodali da je prosječna zauzetost vezova do sada u ovoj godini bila za osam odsto bolja nego lani.

“Razlog tome je značajno bolja zimska sezona, koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti je uplovljavao tokom jula i prvih dana avgusta”, naveli su iz Adriatik marinasa.

Prema podacima njihove marinske službe, prosječna zauzetost vezova za brodove duže od 30 metara (mega i super jahte) je bila 45 odsto, što je kao lani, a za skoro deset odsto je povećana prosječna zauzetost vezova za jahte kraće od 30 metara na 82 odsto.

Naveli su da jahte svakodnevno uplovljavaju i isplovljavaju iz Porto Montegra, a prije nekoliko dana na mulo 1 pristala je 43-metarska jahta “Rania”.

Iz Adriatika kažu da dosta jahti u Porto Montenegro dolazi i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom, a ističu da je pažnju javnosti, medija i turista koji su prethodnih dana odmarali na primorju plijenio i 107-metarski trojarbolni jedrenjak “Black Pearl”.

“Ova superjahta sa 30 članova posade je stigla prije izbijanja pandemije početkom marta i tek je prije nekoliko dana ispolovila kroz Gibraltar”, rekli su predstavnici Adriatika.

Luštica Bay

Iz Luštice development su kazali da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, najprije zbog činjenice da je popunjenost marine 70 procenata.

“Drugi razlog za zadovoljstvo je što su sva plovila na godišnjem vezu produžila ugovore, a obezbijedili smo i nove klijente”, saopšteno je iz Luštice development. Pojasnili su da ova marina uglavnom uslužuje manja plovila, sa manjim brojem posade i putnika.

“Broj članova posade na plovilima varira od jednog za gliser do šest do deset članova posade i putnika na jedrilicama, bilo privatnim ili za čarter”, kazali su iz Luštice development i objasnili da plovila i putnici dolaze iz svih onih država iz kojih je dozvoljeno doći u Crnu Goru ili je bilo dozvoljeno u momentu kad su dolazili.

“Pošto smo projekat koji se bavi prodajom nekretnina a imamo kupce iz više od 42 različite države širom svjeta, tako su i gosti marine “worldwide””, izjavili su predstavnici Luštice i dodali da su njihovi rezultati na približno istom nivou kao i prošle godine.

“Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju možemo biti zadovoljni i mi i korisnici naših usluga”, istakli su predstavnici Luštice development.

Izvor: Investitor.me/Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here