Veličanstveno – kako i dolikuje:

Pogledajte nove oznake!

Vojska Crne Gore dobija nove oznake – insignije, koje su prezentovane u decembru 2019. godine u Vladinome domu na Cetinju.

“Predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog, vezujući se za heraldičke istorijske motive Crne Gore, što priliči modernoj Vojsci”, navedeno je na Tviter nalogu Ministarstva odbrane.

Začeci oblikovanja, ornamentisanja i ukrašavanja oznaka, pečata i grbova na teritoriji Crne Gore datiraju od samoga utemeljenja prve crnogorske države Duklje. Tako od Arhonta Petra (IX vijek) već pratimo prva rješenja naših simbola. Na osnovu dosadašnjih proučavanja naše starije prošlosti pretpostavlja se da je prva crnogorska dinastija Vojislavljević kao svoje obilježje koristila dva orla okrenuta jedan prema drugome između kojih se nalazi krst (primjer iz crkve Sv. Toma u Kutima kod Herceg Novoga). Druga crnogorska dinastija – Balšić, imala je svoj vladarski grb na kojemu je prikazan vuk s plemićkom kacigom i štitom. Posljednja srednjovjekovna crnogorska dinastija – Crnojević, koristila je zlatnoga dvoglavog orla na crvenoj poleđini. Po tome se vidi da je prostor današnje Crne Gore imao bogatu heraldičku tradiciju. Valja napomenuti da se izrada grbova i obilježja intenzivira u srednjemu vijeku, naročito u toku i poslije krstaških ratova. Kako radi lakšega prepoznavanja na bojnom polju tako i radi ponosa i tradicije neke vladarske familije, plemstva, roda, pa i porodičnoga nasljeđa.

Poseban značaj u crnogorskoj kulturi śećanja svakako pripada četvrtoj crnogorskoj dinastiji Petrović-Njegoš koja je kao što je poznato imala izuzetno razvijenu lepezu oznaka, grb­ova i državnih obilježja. Poštujući svo ovo nasljeđe predreferendumska Crna Gora uz određene varijacije stvorila je moderne crnogorske simbole i državna obilježja.

Poslije obnove nezavisnosti 2006. godine javila se potreba da sve crnogorske institucije dobiju svoja obilježja. Budući da je nelegitiman i nelegalan način ukidanja crnogorske države 1918. godine prekinuo kontinuitet institucija koje je Crna Gora do tada imala, tako se prekinuo i kontinuitet grafičkoga oblikovanja oznaka crnogorskih institiucija. Današnja Crna Gora u prilici je da se vrati tradiciji koju je nekad imala. Kad je riječ o Vojsci Crne Gore treba naglasiti da je to institucija koja ima poseban značaj u crnogorskoj istoriji. Ozbiljniji i profesionalniji pristup oblikovanju vojnih insignija u Crnoj Gori datira od XIX vijeka nakon vojne reforme koju je sproveo knjaz Danilo I Petrović-Njegoš. Od vremena vladavine knjaza/kralja Nikole I Petrovića-Njegoša otpočinje veoma važan period u profesionalizaciji vojnoga poziva u Crnoj Gori, a time i posebna briga o dizajnu vojnih oznaka i uniformi. Crnogorski dizajn obilježja toga doba bio je veoma savremen i u skladu s tadašnjim dizajnerskim standardima u Evropi.

Nakon višemjesečnoga istraživanja i proučavanja istorije grafičkoga oblikovanja vojnih simbola u Crnoj Gori uviđeli smo da ona pośeduje izuzetno bogat repertoar. Primjetno je da su stari crnogorski majstori vodili veliku brigu o dizajnerskim karakteristikama vojnih obilježja trudeći se da pored funkcionalnih potreba visoko zadovolje i estetske standarde, što našu heraldiku stavlja na posebno mjesto u našoj tradiciji. Uvažavanje tradicije u insigniranju vojske trend je koji je iskoristila većina modernih evropskih armija. Svjesni tih činjenica potrudili smo se da za potrebe Ministarstva odbrane, a u vezi sa redizajnom insignija Vojske Crne Gore u taj postupak uvažimo plodno nasljeđe dizajniranja vojnih obilježja u Crnoj Gori, ali i kompletnu državnu, institucionalnu i vladarsku heraldičku baštinu, vodeći računa o ispunjenju standarda koje propisuje sama institucija vojske i dizajn vojnih obilježja.

Ekspertski tim s tri lica iz struke izradio je idejna rješenja znakova, zastava, obilježja i uniformi Vojske Crne Gore.

Stručnim instrukcijama profesora Srđe Martinovića autora monografije o Crnogorskoj vojsci, grafički dizajner i ilustrator Dejan Batrićević oživio je duh prošlosti s modernim rješenjima više od 70 znakova i zastava, dok je istoričarka umjetnosti i modna dizajnerka dr Anastazija Miranović kreirala svečane i službene uniforme.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here