Zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli su veliki teret i pritisak, ali borba sa koronavirusom i dalje se nastavlja, zbog čega je neophodno da svi rade zajedno i odgovorno, jer lična odgovornost dovodi do kolektivnog zdravlja.

To je poručio ministar zdravlja Kenan Harpović, koji je boravio u radnoj posjeti Domu zdravlja Rožaje.

On je pohvalio napore ljekara i svih zaposlenih u Domu zdravlja Rožaje i istakao da je na primjeru toga grada dodatno potvrđena povezanost zdravstvenog sistema, kvalitetna saradnja i mobilnost u skladu sa potrebama.

“U Opštini Rožaje je trenutno 51 aktivan slučaj koronavirusa i odgovornost i istrajnost građana u pridržavanju propisanih mjera i preporuka i dalje mora biti na prvom mjestu. Svjedoci smo koliko je činjenje nekoliko neodgovornih pojedinaca koštalo sve nas”, kazao je Hrapović.

Podsjetio je da je od prvog slučaja zaraze koronavirisom u Rožajama registrovano 330 slučajeva, a 267 se oporavilo.

“Nažalost, preminulo je 12 osoba. U samoizolaciji se nalazi 76 osoba, a pod mjerama zdravstvenog nadzora ih je 28. Nakod rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije i donošenja mjera formiran je trijažni centar, covid ambulanta za odrasle, za djecu, a takođe je formirano covid odjeljenje za odrasle i stacionar sa 20 kreveta”, naveo je Hrapović.

U Domu zdravlja Rožaje, kako je dodao, na covid odjeljenju liječeno je 11 pacijenata.

“Kada je riječ o zdravstvenim radnicima, dva ljekara i jedan medicinski tehničar su pozitivni i na liječenju su, a šest medicinskih tehničara, koji su bili pozitivni, su se oporavili i vratili na posao. Kako sam informosan, lične zaštitne opreme ima dovoljno”, rekao je Hrapović.

Zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli su, kako je istakao, veliki teret i pritisak.

“Iz ovoga ne možemo izaći ukoliko ne budemo radili zajedno, pa i ovoga puta apelujem na poštovanje mjera, dakle distanca, higijena ruku, nošenje maski, jer lična odgovornost dovodi do kolektivnog zdravlja”, poručio je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Rožaje Jaho Pepić podsjetio je da je prvi registrovani slučaj u tom gradu bio 15. juna i od tada do danas, kako je rekao, svi zdravstveni radnici su „pod punom ratnom opremom“.

“Svakodnevno obavljaju svoj posao ne žaleći sebe, svoje živote, živote svojih porodica, jer oni su se zakleli da će biti u službi zaštite zdravlja stanovništva. Koristim ukazanu šansu da im se javno svima zahvalim i da ih zamolim da nastave tako i dalje”, kazao je Pepić.

Cilj je, kako je rekao, da iz epidemije “izađemo kao pobjednici, sa što manje žrtava”.

“A složićete se da je 12 žrtava u Opštini Rožaje veoma veliki broj. Porodicama i svima želim da izrazim saučešće. Gubitak jednog pacijenta je veoma težak, a ne gubitak 12 pacijenata za ovako malu sredinu”, kazao je Pepić.

Samo je jedan pravi put, a to je, kako je kazao, očuvanje zdravlja stanovništva i prevencija.

“Jedina moja želja je da nam naši građani u svemu ovome pruže maksimalnu podršku, a to će učiniti ako se budu pridržavali svih mjera NKT-a. Moraju da nose maske, da drže distancu i da imaju što manje kontakata, da ne učestvuju u masovnim okupljanjima. Čuvajte sebe, prije svega, svoje najmilije, a tako ćete čuvati sve nas”, poručio je Pepić.
Pr centar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here