U istoriji demokratskih društava ne postoji primjer, ne samo da crkva formira vlast, nego da su se političke partije sastajale u nekom vjerskom objektu da sa sveštenicima razgovaraju o funkcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao što se dogodilo u Crnoj Gori. Jasno je što je sljedeće uvod u stvaranje teokratske države. Uostalom, već se čuo predlog SPC da novi zakon o slobodi vjeroispovijesti pišu njihovi eksperti. To je ulaz na mala vrata teokratije u jednu sekularnu državu. Može u Ustavu da piše što god hoćete, djela pokazuju da je Crna Gora danas zapala u teokratske kandže mnogo više nego BiH, nego Srbija i Hrvatska, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar prof, dr Srđan Vukadinović.

Vukadinović podsjeća da je prije nepunih desetak dana Gojko Perović javno saopštio kako se Srpska pravoslavna crkva povlači iz politike, odnosno da pravi otklon nakon parlamentarnih izbora, da bi se vrlo brzo pokazalo da im to nikad nije bila namjera.

“Prvo su javno priznali da su duboko inkorporirani u politički život Crne Gore, što smo i znali, ali javno priznanje ipak ima svoju težinu, da bi potom otvoreno formirali vlast. Tolika količina beskrupuloznosti je nezabilježena. SPC je u vjerskom objektu okupila pobjednike ovih izbora koji su počeli da se svađaju oko funkcija, i po svoj prilici izvršila pritisak na političke partije i pojedince da prihvate određena rješenja. A ta rješenja mogu biti samo ona koja odgovaraju SPC, drugačije ne može biti. Ovakav slijed događaja jasno je ukazao i na nemoć partija koje su pobijedile na izborima, pokazujući javnosti da su to u suštini marionete SPC”, poručuje Vukadinović.

Razlog nemoći sadašnjih pobjednika parlamentarnih izbora Vukadinović tumači činjenicom da se ne radi o autohtonim političkim subjektima, već partijama kojima se upravlja iz sjenke, te da se to posebno odnosi na dvije koalicije “Za budućnost Crne Gore” i “Crno na bijelo”.

“U svemu tome najvišu cijenu platiće građani i država Crna Gora. Ali, vidjećemo što će se sve dešavati. Dobro je da je formiran parlament, i da se krene u realizaciju obećanog. Građani više nemaju strpljenja da čekaju i gledaju njihovo nadgornjavanje, da slušaju frustrirane izjave tri koalicije o tome da je “režim pao” da su građani glasali za promjene…To je zamjena teza. Građani su glasali za političke subjekte od kojih je jedan dobio 30 poslanika, drugi 27, treći deset, četvrti četiri… To je sve zašto su građani glasali i treba da se izađe iz te “pijane noći 2020.” Ovo je aluzija na “pijanu noć 1918.” kada se pravila kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca”, naglašava sagovornik Dnevnih novina.

Vukadinović kaže da će se glavna borba oko pozicija u izvršnoj vlasti voditi između Demokratskog fronta i GP URA, te da će biti veliki pritisak britanske i američke ambasade da u budućoj vladi ne budu lideri Fronta.

“Sa druge strane neće ni ruska ambasada sjedjeti skršetih ruku, i ona će praviti pritisak da u novom kabinetu budu i proruski političari. Potpuno je jasno da Rusija nikada nije odustala od Crne Gore. Njihova strategija je dugoročna, tako da je ova šarolika vlast vrlo specifična, podložna raznim pritiscima i uticajima. Sa j edne strane imaćemo ljude koji će pokušati da zadrže spoljnopolitički kurs i druge koji će, polako, bez žurbe, raditi na promjeni politike i to kroz opstrukcije, prije svega kada je riječ o NATO savezu. Uostalom, pokrovitelj koalicije “Za budućnost Crne Gore” je mitropolit Amfilohije koji kune i proklinje svakog ko sarađuje sa Alijansom, on je 1999. godine, nakon bombardovanja SRJ, vodio sudske postupke u Beogradu protiv NATO-a”, podsjeća Vukadinović.

Vukadinović smatra da će i NATO biti vrlo oprezan prema Crnoj Gori, upravo iz razloga što se u strukturama vlasti mogu naći proruski kadrovi.

“NATO članica mora biti država od povjerenja, zbog činjenice da članice imaju pristupe bazama podataka, operativnim i tajnim podacima, komandnom centru… Postavljanje lica koja se povezuju sa ruskom politikom bio bi ozbiljan incident. Sa druge strane, potpuno je očekivan revolt DFa zbog nastojanja GP URA da ih izbace iz svake kombinacije u budućoj vladi. DF je obezbijedio pobjedu i ostalim koalicijama, nosio je veliki opozicioni teret, suđeno im je, zatvarani su i oni i članovi njihovih porodica. Pri tom su osvojili sedam puta više mandata nego GP URA i sada treba da ostanu bez funkcija i da na njihovo mjesto dođu nekakvi eksperti. Teško da će se sa time pomiriti. Možda do prve prilike, dok ne dođu u situaciju da promijene stvari u svoju korist. Vidjećemo”, kaže Vukadinović.

Komentarišući napade na medije i ljude koji iznose drugačije političke stavove i mišljenja, sagovornik DN kaže da je to pokazalo koliko ima istine u njihovim obećanjima da neće biti revanšizma.

Pozicija DPS-a lagodna, love greške i čekaju vanredne izbore

“DPS sada ima lagodnu situaciju. Od njih niko ništa ne očekuje, bez da budu opozicija, a od nove vlasti se jako puno očekuje. Njihova pozicija je teška i neizvjesna. Na drugoj strani imaju partiju koja je osvojila 30 mandata, koja će munjevito regovati na svaki njihov propust i iskoristiti svaku priliku za vanredne izbore. Do tada će morati da reformišu svoju partiju. Greške koje su napravili i autogolovi zbog kojih su izgubili na izborima biće im za nauk, tako da DPS ima šansu da na sljedećim izborima izađe jači”, ocjenjuje Vukadinović.

On podsjeća na situaciju u Srbiji, kada se raspao DOS, jer zbog mnoštva partija i eksperata nije mogao da funkcioniše.

“Sjetimo se Hrvatske, pada HDZ-a i povratka, zatim BiH gdje je SDP dobio vlast, da bi se SDA brzo vratila, mnogo jača nego ranije. DPS treba da shvati da se era jedne politike sa ovim izborima završila i da im treba reforma, osvježenje, nova strategija i popravljanju grešaka koje su napravili. Dakle, vrijeme koje budu proveli u opoziciji treba da iskoriste da stabilizuju partiju i zauzmu novi politučki kurs”, smatra Vukadinović.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here