Duško Marković

Nosilac liste Demokratske partije socijalista na nedavno održanim parlamentarnim izborima, i aktuelni premijer Duško Marković, večeras je na Javnom servisu kazao da je nesumnjivo da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti uticalo na pad podrške DPS-u.

“Zakon je “nepravdedan” hopotetički jer je ukidao monopol Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Uslijedio je svesrpski atak na Crnu Goru, navodno jer su štitili Srbe u Crnoj Gori, pod plaštom priče o odbrani svetinja. Nezapamćena i besprimjerena kampanja, uplitanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, a SPC postavilo kao jednog ključnog političkog aktera, koja se uključila u izborni proces, kreiranje koalicije, svoje sveštenie uključila u izbornu kampanju, prijetnje, proklinjanje glasača DPS, bacanje kletve na pokolenja onih koji bi glasali za ovaj Zakon. Neviđena situacija”, kazao je Marković.

Kaže da je ovo bio neviđeni ambijent, atak na slobodnu volju građana.

Marković je rekao da je Crna Gora proglašena, sa brojnih adresa kao zemlja koja progoni vjernike SPC.

Marković je istakao da nijesu očekivali da će se toliko manipulisati sa tim zakonom.

Napomenuo je da je Crna Gora u prethodnoim periodu bila zatrpana medijskim blatom i neviđenom propagandom i bili smo zaista zatečeni u jednom trenutku.

“Nažalost, veliki broj građana je povjerovao u njihovu argumentaciju i zato je izborni rezultat takav kakav je”, istakao je on.

Kazao je Marković da su imali grešaka u kadrovskoj politici, ali da se ne može umanjit činjenica da postoji i ogroman broj profesionalaca u državnoj administraciji koji su doprinijeli savremenoj i evropskoj Crnoj Gori.

Promjene u DPS-u

Marković je večeras najavio kadrovske promjene u Demokratskoj partiji socijalista.

“Ovo je rezultat DPS-a ispod naših očekivanja. Kadrovskih promjena mora biti. Predviđene su i našim statutarnim dokumentima kada se ostvare rezultati lošiji od planiranih. Ne mislim da je samo to ključno pitanje za DPS. Sada ćemo kao opoziciona stranka morati da definišemo pristup opozicione borbe. Sada nećemo biti u prvom planu da odgovaramo zta tepke odluke. Imaćemo priliku da budemo bliži građanima, da moralnost u političkom djelovanju bude osnovni kriterijum. Vidjećemo da li ćemo iči prema Kongresu. SVeobuhvatne reforme unutar stranke koja ima za cilj da ostane na svojim opredjeljenjima, ali i da se brzo vrati na last kada se za to steknu uslovi, bilo na redobnim ili vanrednim izborima”, jasan je bio Marković.

Nposilac liste DPS dodao je da na početku ne prepoznaju puni demokratski kapacitet nove vlasti. Nada se da će se što prije formirati nova vlada, jer kriza razara ekonomsko biće ccijelog svijeta i Crne Gore.

“Nova vlada i poredsjednik države moraju da sarađuju. Đukanović nema namjeru da opstruira rad nove vlade, već da doprinosi njenoj efikanosti u interesu građana”, jasan je Đukanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here