Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku. Misija će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Iako je Skupština Crne Gore još sredinom decembra prošle godine usvojila odluku o slanju dva vojnika u misiju u Iraku, sprovođenje te odluke još je na čekanju. Razlozi su bezbjednosna situacija u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

“Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku. Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine djelimično povučeni usljed pogoršanja bezbjednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa kovid-19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika VCG su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi u Iraku koji nijesu u nadležnosti Vojske”, kazali su za Pobjedu iz resora Predraga Boškovića.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno nakon ubistva Sulejmanija. Svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premjestile u Kuvajt.

Irački bezbjednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države dio operacije zamjene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

Izvori su dodali da je iračka vlada u tu svrhu počela pregovore s NATO-om kako bi se uklonili uzroci napetosti, koji se ogledaju u napadima iračkih oružanih frakcija na američke snage koje djeluju u sastavu koalicionih trupa.

General Kenet Mekenzi, komandant američke Centralne komande, najavio je prošle nedjelje da će njegova zemlja ovog mjeseca smanjiti broj snaga u Iraku sa oko 5.200 vojnika na 3.000. Njemačka vlada je takođe odlučila da smanji broj svojih vojnika koji učestvuju u Iraku na maksimalnih 500 vojnika sa 700.

Dva crnogorska vojnika koja budu upućena u misiju biće, prema ranijoj odluci Savjeta za bezbjednost i odbranu, angažovana na štabnim pozicijama na aerodromu u Bagdadu.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here