Demokratska partija socijalista je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima. To će, kako su kazali, prije svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer vjeruju da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao. DPS jasno poručuje da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na ovim izborima pomiješali vjeru i politiku.

To je saopšteno na sinoć održanoj sjednici Predsjedništva partije kojom je predsjedavao predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Ocijenjeno je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mjera NKT, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

“Rezultat koji je ostvarila naša partija je ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti”, navode u DPS-u.

Ipak, ističu, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata.

“Takav rezultat je utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije COVID 19 i njenih posljedica, nezabilježene propagandne kampanje iz susjedstva protiv naše partije i njenih lidera, i otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabilježeno u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice”, kazali su u ovoj partiji.

Demokratska partija socijalista upućuje izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli demokratičnosti izbornog procesa, posebno njihovim članovima i simpatizerima, svim crnogorskim patriotama koji su dali glas partiji, “svjesni da je to glas za odbranu Crne Gore, njene suverenosti, evroatlantskog puta i multinacionalnoig sklada”.

“Za te vrijednosti DPS je založio sav svoj politički i moralni kredibilitet u prethodnim decenijama, kada je predvodio istorijski proces obnove nezavisnosti, za šta ćemo nastaviti beskompromisnu borbu. DPS ostaje nepokolebljivo na frontu odbrane nacionalnih interesa, i sve će učiniti na njegovom širenju, što će doprinositi očuvanju osnovnih društvenih vrijednosti, izgradnji građanske države vladavine prava, jačanju multietničkog sklada i ubrzanju njenog evropskog puta”, ističu u partiji.

Na sjednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao ovu partiju u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

“Posebno sada kad ti ciljevi, koji su ujedno i najviši nacionalni interes Crne Gore, mogu biti dovedeni u pitanje”, naglašavaju oni.

Proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti je započeo izbornim danom.

“Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbijedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svijetu, tako je uvijek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori”, navode oni.

Neće sa onima koji nas truju velikosrpskim nacionalizmom

Demokratska partija socijalista je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima.

“To će prije svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer vjerujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao. Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj mjeri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrijednost antifašizma i naš međunacionalni suživot. DPS jasno poručuje da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na ovim izborima pomiješali vjeru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”, navode u DPS-u.

Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija

Pred njima je, kažu, nastavak izbornog procesa i pregovori partija i koalicija koje su zadobile parlamentarni status.

“Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore”, kazali su iz DPS-a.

Konstatovano je da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom sviješću o istorijskoj odgovornosti.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u naše izbore i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu”, saopštili su.

Na Predsjedništvu je dogovoreno da se sjednica Glavnog odbora održi u petak, 4.septembra.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here