Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine na kojoj treba da bude izabran njen novi predsjednik jeu toku. Poslanik Boris Bogdanović, u ime nove parlamentarne većine, predložio je izbor za predsjednika Skupštine Crne Gore poslanika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je kazao da će DPS neće glasati ni za ni protiv Bečića.

“Ovim najavljujemo da se nećemo voditi onim ko je vlast, a ko opozicija, već ćemo se voditi nacionalnim interesima Crne Gore. Nadam se da je sve ovo jedan važan korak i da ovim što je DPS uradila u prethodnih dvadeset dana pokazali zrelost da djelujemo nešto drugačije. Imajući u vidu da smo svim onim što smo radili dali značajan doprinos novom iskoraku u Crnoj Gori, mi ćemo nastaviti tim putem,” naveo je Nikolić čestitajući Bečiću u svoje i ime DPS-a.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da neće podržati predlog za izbor Bečića.

I predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je kazao da poslanici te partije neće podržati taj predlog ali da neće glasati ni protiv.

“Nećemo podržati ovaj prijedlog, ne zbog predloženog kandidata, nego zbog toga što među onima koji su ga podržali ima onih sa čijim politikama i stavovima se ne slažimo. Ali da bi pokazali korektnost nećemo glasati ni protiv,” kazao je on.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da je danas istorijski dan za Crnu Goru.

“Ova kiša koja je osvježila je dobar znak da se stvari mijenjaju na bolje. Ovo je jedna od svijetlih pobjeda koja će ostati zapisana u istoriji. Pravimo prvi korak ka demokratskoj tranziciji. Taj korak mora da bude i miran i demokratski. Ja u ime naše koalicije “Crno na bijelo” želim da dam podršku Aleksi Bečiću, da kažem da je pred njim istorijski i nimalo lak zadatak,” rekao je on.

On je kazao kolegama iz DPS-a da će svaki kvalitetan predlog biti prihvaćen iako “do sada nismo bili u prilici da neke valjane prijedloge nijesmo uspijevali da stavimo na dnevni red, a kamoli da dođemo do toga da o njima razgovaramo”.

“Sada ćemo moći da ukrstimo argumente,” naveo je Konatar.

Poslanik Branko Radulović iz PZP-a je saopštio je da su stvorili preduslov za pokretanje demokratskog točka, od jednog, kako kaže, totalitarnog do prosperitetnog i evropskog društva.

“Taj put biće naporan. On iziskuje mnogo hrabrosti, znanja, dosljednosti, upornosti. Neće biti lako. Hoću CG kao Češku. Građani CG stvorili su i preduslov da svako ko nije dostojan tog puta smijenite ga,” naveo je Radulović.

Vladimir Joković saopštio je da je SNP na ovaj trenutak čekao pune 23 godine i srećni su jer su ga dočekali. Poručio je da niko ne treba da brine o državnopravnom statusu Crne Gore.

“Mi nikad nijesmo bili neprijatelji Crne Gore. Borili smo se za bolju Crnu Goru i nastavićemo tako. Bićemo partneri svima koji žele dobrobit države.Podržaćemo Bečića u nadi i uvjerenju da će dati maksimalan doprinos da se demokratizuje ovaj parlament. Dali smo potpise podrške i za Krivokapića uvjereni da CG kreće boljim putem,” istakao je on.

Poslanik DFa Slaven Radunović kaže da se izborom Bečića praktično verifikuje izborna volja građana. Kazao je da nema toga što će pozvati novu parlamentarnu većinu. Dodao je da neće mijenjati simbole i kazao da su predlagali da se intonira imstrumental himne.

“Mi ćemo da ispoštujemo to da nećemo mijenjati simbole, ali bio bih nepošten ako bih rekao da mi je Sekulina himna dobra. Ova država mora da počne da misli da ima u njoj i drugih građana koji takođe imaju pravo glasa. Gospodo zbog toga neće pasti Vlada, suvište ste nam veliki neprijatelj zbog načina kako ste se bavili politikom. Posmatrali ste nas kao državne neprijatelje, a ne kao političke neprijatelje. Nema toga što nas može da posvađa, a da vi dobijete šansu da se vratite na vlast. Nema tasa na vagi jer nema prevaga, niko od nas nema drugu opciju” kazao je Radunović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here