BROJNE PORUKE LIDERU GP URA O NJEGOVOJ OGROMNOJ ODGOVORNOSTI

Lider GP URA Dritan Abazović dobija ovih dana poruke sa raznih strana da ne treba da daje podršku “crkveno-četničkoruskoj formaciji”, kako neki nazivaju koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, i da mora misliti na budući položaj nacionalnih manjina u Crnoj Gori, prenose Dnevne novine.

“Nezamislivo je da mladi Dritan Abazović ide u koaliciju sa crkveno-četničko-ruskom formacijom koja niti jednog trenutka nije krila da Crnu Goru namjerava odvesti u zagrljaj Srbije i Rusije i tako je skrenuti sa puta evropskih integracija i vrijednosti”, kazao je bivši jugoslovenski političar Azem Vlasi.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Vlasi je uputio poruku lideru GP URA Dritanu Abazoviću, navodeći da bi kao sarajevski student trebalo da zna kakvi su zločini na krilima četničke velikosrpske ideologije počinjeni prema Bošnjacima i drugim nesrbima u Bosni.

“Kako je ubijano Sarajevo od četničkih snaga. Sarajevo u kojem je on poslije studirao. Trebalo bi da zna i šta je ta ista velikosrpska politika i ratna mašinerija uradila Albancima na Kosovu. Sa četničkom srpsko-ruskom opozicijom koja bi sada da preuzme vlast u Podgorici njega je zbližavala samo kritika i bespoštedni napadi na sadašnju vlast u Crnoj Gori”, kazao je Vlasi.

Ipak, kako je rekao, vjeruje da se Abazovićevi motivi razlikuju od prosrpskog i proruskog dijela crnogorske opozcije i da “on to razumije”.

“Srpskoj opoziciji nijesu meta napada Milo Đukanović i vlast Crne Gore zato što je to, kako kažu, ‘kriminalna’, ‘mafijaška’ vlast, niti je njihov cilj borba protiv korupcije i kriminala.

Zar su im Srbija i Rusija uzor nekorumpirane, pravedne i čistunske vlasti kakvoj teže u Crnoj Gori? Oni su protiv ove vlasti jer su zapravo protiv Crne Gore kao nezavisne, suverene države, članice NATO, Crne Gore okrenute evropskim vrijednostima i integracijama. Abazović ponavlja da je on upravo za te vrijednosti”, kazao je Vlasi.

Rusi, Beograd, Srpska pravoslavna crkva i velikosrbi namijenili su Milu Đukanoviću sudbinu kralja Nikole, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba crnogorski novinar i publicista, autor nagrađivanih dokumentarnih filmova Šeki Radončić, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori poslije parlamentarnih izbora.

“Kralj Nikola je, kao što znamo, 1918. godine protjeran iz svoje zemlje, a Crna Gora pripojena Srbiji. Modernoj Crnoj Gori su, takođe, namijenili sudbinu Nikoline Crne Gore koja je, kao što znamo, izbrisana iz mapa svjetskih država. Manjinskim narodima su namijenili pasoše za inostranstvo, a Crnogorcima posrbljivanje”, rekao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, pobjednik ovih izbora je Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski.

“On i dan danas tvrdi da su muslimani lažni ljudi, a lažnim ljudima nema mjesta u njegovoj državi. Za Crnogorce seksistički tvrdi da su nastali iz “Brozovog jajca” i da su izmišljena nacija. Dalje od ovog ne treba ići”, kaže Radončić.

Komentarišući incidente u kojima su tokom proslave pobjede opozicije napadani, prije svega, Bošnjaci, koje nazivaju “Turcima”, te da su mnogi iz manjinskih zajednica danas s razlogom u strahu, Radončić ističe:

“Suština je da su četnici počeli da slave, a kad slave, kao što nam iskustvo govori, onda počnu da ruše i pale bošnjačke, muslimanske, albanske, hrvatske i kuće ljudi iz ostalih manjinskih zajednica. Kada će se zaustaviti i kakve će štete biti, to ćemo tek da vidimo”, kazao je Radončić.

Komentarišući pitanje o odgovornosti Đukanovića za ovakav rasplet, Radončić ističe da ne stoji teza koja se protura da je DPS izgubio vlast zbog korupcije, već da je pozadina te priče isključivo cilj da Crna Gora postane nova Vojvodina ili u najboljem slučaju entitet kao što je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Član predsjedništva SDP Nikola Đurašković kazao je da Dritan Abazović treba da bude svjestan odgovornosti koju nosi, kao i da zna da su nacional-šovinističke parole njegovih saveznika i njegova slika i njegova briga.

“Bez ijedne mrlje, čist kao suza nakon što je ostvario još jedan strateški cilj ulaska u NATO, za što vi nijeste glasali da se ne biste zamjerili partnerima Mandiću, Kneževiću i Marku Milačiću. Tako ćemo i u narednom periodu biti opozicija vašoj koaliciji na čelu sa DF-om, čiji program već najavljujete da sprovodite. Pa vas zato slave u Banjaluci i Beogradu, umjesto na Cetinju”, navodi Đurašković u saopštenju.

Analitičar Ljubo Filipović je komentarisao izborne rezultate i ocijenio da je sad velika odgovornost na Građanskom pokretu URA, koja uveliko prevazilazi njegovu snagu, te da najveći autoritet u toj partiji nije Dritan Abazović, već Žarko Rakčević.

MEŠIHAT: DRITANE, PLJEVLJA SU VRAĆENA U 1992. GODINU

Mešihat Islamske zajednice Pljevlja obratio se Dritanu Abazoviću, lideru koalicije “Crno na bijelo”, ističući da u Pljevljima vladaju haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina.

“Mržnja se valja ulicama grada od strane Vaših i pristalica Vaših koalicionih partnera koji proslavljaju izbornu pobjedu. Pljevlja su vraćena u 1992. godinu, koju pamtimo po teroru nad pljevaljskim i mještanima Bukovice muslimanima, ubistvima, fizičkim i napadima na imovinu, uvredama, javnim poniženjima”, navodi se u saopštenju.

Perović: Ne sa onima koji nas kunu

Ambasador Crne Gore u Beču Željko Perović uputio je lideru koalicije ”Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću pismo u kojem navodi da je sudbina Crne Gore u njegovim rukama.

“Kao Crnogorac, sa sre’ srca Vas molim da promislite prije nego se zagrlite sa onima koji bi i Vas i mene u kapljici vode popili. Kao hrišćanin Vas molim da ne cjelivate ruke onima koji proklinju moju djecu i negiraju moju naciju. Ne dozvolite da Vašim rukama ponovo ubiju brigadira Đura Draškovića, da ponovo zapale djecu Petra Zvicera, da ponovo strijeljaju Ljuba Čupića ne dozvolite da slome krila orlu sa naše zastave osakatiće to i mene, i Vas, i svakog građanina Crne Gore”, navodi Perović.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here