Lider GP URA Dritan Abazović i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, mogući su kandidati vladajuće tročlane koalicije za moćnu funkciju potpredsjednika Vlade koordinatora svih bezbjednosnih službi, saznaju nezvanično Dnevne novine iz izvora bliskih vladajućoj većini.
Dok Abazovića otvoreno “guraju” ambasade zapadnoevropskih država u Podgorici, dotle Medojević, koji ne krije želju da obavlja dužnost vezanu za bezbjednost, za ovu funkciju ima podršku Demokratskog fronta najjačeg konstituenta vladajuće koalicije.

U pitanju je, najvjerovatnije, nova organizacija Vlade Crne Gore koja neodoljivo podsjeća na organizaciju Vlade Srbije iz 2012. godine kada je premijer bio Ivica Dačić.

Tada je funkcija prvog potpredsjednika Vlade Srbije i koordinatora svih bezbjednosnih službi pripala Aleksandru Vučiću. Uz to, Vučić je obavljao dužnost ministra odbrane, a bio je zadužen za bezbjednost i borbu protiv korupcije.

Takvo stanje je trajalo godinu dana, pa je nakon novih izbora Vučić preuzeo premijersku funkciju, a popularnost je stekao što je lično koordinisao hapšenje vlasnika Delte Miroslava Miškovića.

S druge strane, Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović kazao je ranije da očekuje da u sektorima koji se tiču nacionalne bezbjednosti ne budu “neozbiljni ljudi”.

Na pitanje ko su neozbiljni ljudi, Abazović je rekao da se zna na koga se to odnosi, aludirajući na funkcionere DF-a.

On je i ranije izričito tražio da lideri Fronta ne budu ministri u novoj Vladi. S druge strane, Medojević je kazao da jedino kriminalci i šverceri ne podržavaju njegovo učešće u Vladi.

Podsjetimo, mediji su nedavno objavili da su lideri Demokratskog fronta pod velikim pritiskom domaće javnosti ali i ambasada EU, da ključna mjesta u takozvanim ministarstvima sile odbrane, unutrašnjih poslova, kao i čelne pozicije u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost prepuste ljudima koji do sada nemaju teret nacionalističke retorike i koji nijesu direktno vezani sa Srbiju i Rusiju.

Budući mandatar Zdravko Krivokapić trebalo bi ove nedjelje da počne neformalne konsultacije sa vladajućim partijama oko sastavljanja Vlade.

Da se Pokret za promjene ozbiljno priprema da preuzme neku veoma bitnu funkciju, svjedoči podatak da je taj konstituent DF-a, odmah nakon izbora, najavio formiranje svog poslaničkog kluba i vođenje značajno drugačije politike od ostatka saveza.

Ovakva odluka proistekla iz potrebe da PzP ponovo bude prepoznata po politici koja promoviše državnost Crne Gore, podršku standardima Evropske unije i NATO, ali i da je cilj da Medojević ojača svoju i poziciju partije kad je u pitanju kontrola i pozicioniranje unutar Vlade.

Od 27 poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, PzP ima pet.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here