Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je šefa posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) u Crnoj Gori Đanluku Pasarelija, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik Đukanović je uz zadovoljstvo susretom sa Pasarelijem iskazao zahvalnost Evropskoj mreži (ENEMO) za doprinos demokratskom izbornom procesu u Crnoj Gori. On je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a, bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori. Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti”, piše u saopštenju.

To je, kako je istakao Đukanović, dobra potvrda “da proteklih 30 godina nijesmo izgubili i da bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori”.

On je poručio da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

“Šef posmatračke misije Đanluka Pasareli, je uz zahvalnost za prijem kazao da mu je čast i zadovoljstvo da se sastane sa Predsjednikom i lično mu prenese utiske i iskustva tokom trajanja Misije. Pasareli ističe da je svjedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke predsjednika Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unaprijed ka demokratskom zrijevanju. Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom Izvještaju, ocijenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore”, piše u saopštenju.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here