Srbija od petka u 18 sati uvodi nadzor nad putnicima koji se vrate iz inostranstva, izjavila je zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić-Tepavčević i pozvala sve koji se nalaze u zemljama u okruženju da se vrate do petka.

Kisić-Tepavčević je nakon sjednice Kriznog štaba rekla da je u cijeloj Evropi posljednjih dana primijećen povećan broj zaraženih koronavirusom.

U Srbiji, kaže, iako je situacija povoljna, ona može da se vrlo brzo promijeni, a na to ukazuju podaci u toku jučerašnjeg dana, kada su, kako je rekla, imali viši procenat pozitivnih slučajeva zaraze.

“Najveći broj zemalja u Evropi u toku prethodne nedjelje septembra bilježi rekordan porast u broju laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa. To su sve zemlje u okruženju. Po učestalosti, Crna Gora se nalazi na trećem mjestu u Evropi. Hrvatska i BiH takođe su na visokom mjestu, a to govorim jer je tamo najveći broj naših građana”, kazala je Kisić-Tepavčević nakon sjednice Kriznog štaba.

Ona je apelovala na sve koji su otišli u te zemlje da “imaju na umu da je veći procenat zaražavanja u tim zemljama” i da se pridržavaju svih mjera”.

“Apelujemo na naše građane koji se nalaze tamo, da se vrate do petka, jer ćemo od petka u 18h imati drugačiji režim za one koji dolaze iz rizičnih zemalja. Od petka u 18h će se uvesti nadzor, to su sve mjere zbog maksimalne predostrožnosti”, rekla je ona.

Detalji će, kako je rekla, biti definisani u narednim danima.

“Ali, ono što jesu nove preporuke SZO je da se taj nadzor sprovodi u trajanju od 10 dana, i da on može da spriječi prenošenje infekcije”, rekla je Kisić-Tepavčević dodavši da je u cijeloj Evropi posljednjih dana primijećen povećan broj zaraženih koronavirusom.

Uoči sjednice Kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević je izjavila da “ako želimo da putujemo van zemlje treba dobro da promislimo jer skoro svuda je situacija lošija nego u Srbiji”.

N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here