Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, održao je danas konsultativni online sastanak sa predstavnicima Evropske kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Klinićkog centra.

Pored Erakovića u KCCG sastanku su prisustvovali šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore Nermin Abdić, i šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori a u Ženevi predstavnici SZO iz Evropske kancelarije, Mina Brajović.

Eraković je kazao da su tokom sastanka razmijenjena dosadašnja iskustva i znanja u borbi protiv kovid pandemije te da su predstavnici SZO odali priznanje Kliničkom centru i crnogorskom zdravstvenom sistemu na svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima u suzbijanju pandemije.

“Danas smo imali još jednom priliku i zadovoljstvo da održimo online sastanak sa predstavnicima SZO. Od prvog dana COVID -19 infekcije imali smo veliku i snažnu podršku SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore i Kliničkom centru. Razmjenili smo iskustva i znanja o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori.

Ono što smo sa sigurnošću utvrdili i ono što smo dobili od kolega iz SZO jeste priznanje i potvrda da je stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore pod apsolutnom kontrolom, koordinacija je na visokom nivou i kakva treba da bude između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji”, kazao je Eraković ističući da je poruka crnogorskoj javnosti da imaju sigurnost u zdravstveni sistem Crne Gore.

Eraković je zaključio da poruka crnogorskoj javnosti i građanima sa ovog sastanka jeste da građani imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema našem zdravstvenom sistemu. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti broj oboljelih i opterećenje zdravstvenog sistema.

Team Lider za pripremljenost, spremnost i jačanje kapaciteta, program za vanredne situacije SZO, Adrienne Rashford, kazala je da COVID-19 iscrpljuje bolnice i zdravstvene radnike u Evropi i širom svijeta, jer se pacijenti u velikom broju javljaju zdravstvenim ustanovama.

“Imajući na umu da broj oboljelih od COVID- 19 u CG i dalje raste, ekspertski tim Regionalne kancelarije SZO za Evropu obavio je tehnicke konsultacije sa direktorom Kliničkog centra CG u Podgorici kako bi odgovorili na hitne potrebe za lijecenjem pacijenata i upravljanjem, kao i prevencijom i kontrolom infekcija.

SZO za Evropu nastaviće da pruža podršku svim zemljama u regionu kako bi uspješno odgovorili na izazov ponovne pojave infekcije, dok istovremeno podstiče ulaganje u ključne mjere javnog zdravlja, uključujući testiranje, ispitivanje slučajeva i izolaciju potrebne za kontrolu transmisije”, kazala je ona.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here