Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev kazao je u obraćanju naciji da je vojska te zemlje otvorila vatru prema neprijateljskim vojnim položajima kao odgovor na vojne provokacije jermenskih oružanih snaga na liniji fronta.
„Jermenske naoružane snage nasilno su gađale naša naselja, kao i naše vojne položaje, iz nekoliko pravaca jutros, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju. Kao rezultat neprijateljske vatre ima žrtava među civilnim stanovništvom i našim vojnicima. Neki ljudi su ranjeni. Neka Bog upokoji naše mučenike u miru! Njihova krv neće ostati bez osvete”, rekao je Alijev.

Prema njegovim riječima, azerbejdžanska vojska je otvorila vatru na neprijateljske vojne položaje, a kao rezultat ovih udara uništene su mnoge jedinice neprijateljske vojne opreme.

“Ovo je još jedna manifestacija jermenskog fašizma”, poručio je Alijev.

Svu odgovornost za trenutnu situaciju na liniji fronta i njen dalji razvoj u potpunosti snosi vojno-političko rukovodstvo Jermenije, rekao je savjetnik predsjednika Azerbejdžana, načelnik Direkcije za vanjske poslove Azerbejdžana predsjedničke administracije, Hikmat Hadžijev, kako prenosi Trend.

„Kao što je Ministarstvo odbrane već izvijestilo, oko 06:00 sati, 27. septembra, oružane snage Jermenije otvoreno su prekršile režim prekida vatre, i, koristeći oružje velikog kalibra, minobacače i artiljeriju, započele su intenzivan napad na položaje oružanih snaga Azerbejdžana duž linije fronta, kao i na sela Qapanli okruga Terter, Chiragli i Orta Garavend okruga Aghdam, Alkhanli i Shukurbeili okruga Fizuli i Jojuq Merjanli okruga Jabrayil”, kazao je Hadžijev.

ko

Granatiranje gusto naseljenih civilnih područja i infrastrukture smještene duž linije fronta od strane oružanih snaga Jermenije, dodaje, bilo je smišljeno i ciljano.

Prema njegovim riječima, postoje izvještaji o mrtvim i ranjenim civilima i vojnicima. Ogromna šteta nanijeta je mnogim domovima i civilnoj infrastrukturi. Oružane snage Jermenije nastavljaju grantiranje naših položaja i stambenih područja duž linije fronta.

“Jermensko ciljano targetiranje na stambena područja i civile predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine. Targetiranje civilnog stanovništva je taktika ugrađena u borbenu obuku oružanih snaga Jermenije, a genocid nad Hodžalijem počinjen u februaru 1992. godine predstavlja živo svjedočenje tome. Prema međunarodnom pravu, udari jermenskih oružanih snaga na položaje azerbejdžanske vojske, na civile i civilnu infrastrukturu, uz upotrebu oružja velikog kalibra, su još jedna vojna agresija Jermenije i čin upotrebe sile protiv Azerbejdžana”, rekao je Hadžijev.

Oružane snage Azerbejdžanske Republike, dodaje, preduzimaju neophodne kontraofanzivne mere kako bi spriječile još jednu vojnu agresiju Jermenije i obezbijedile bezbjednost civilnog stanovništva. Azerbejdžan je, ističe Hadžijev, više puta upozorio međunarodnu zajednicu da se Jermenija priprema za novi čin agresije i rata.

“Azerbejdžan je više puta izjavio da su kontinuirana vojna agresija Jermenije protiv Azerbejdžana i prisustvo oružanih snaga Jermenije na okupiranim teritorijama Azerbejdžana i dalje značajna prijetnja regionalnom miru i bezbjednosti.Tokom Generalne debate na 75. zasijedanju Generalne skupštine UN-a i svijeta koji se bori protiv pandemije COVID-19, političko-vojno rukovodstvo Jermenije pribjeglo je još jednoj vojnoj avanturi i provokaciji. Čineći to, rukovodstvo Jermenije je još jednom pokazalo flagrantno nepoštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i međunarodne zajednice. Odgovornost za sadašnju situaciju i buduće događaje leži direktno na političko-vojnom rukovodstvu Jermenije“, rekao je Hadžijev.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here