Nakon godina istraživanja, gomile dokaza i stotina osumnjičenih, hrabri italijanski tužilac Nikola Grateri priprema se za istorijsku sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana Ndranghete.

Preliminarna saslušanja protiv članova te kriminalne organizacije počela su u petak u italijanskoj prijestonici, u slučaju kakav nije viđen od “Maxiprocessa” protiv sicilijanske Cose Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Grateri, 62-godišnjak koji je protekle tri decenije pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznuđivanja, pranja novca, otmica, krijumčarenja droge i ‘vendette’.

“To je rat”, rekao je agenciji France Presse nedugo prije prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške skupine koja je proširila pipke na sve kontinente.

“Govorimo o nasilju, o smrti”, dodao je tužilac kojem je sjedište u južnom italijanskom gradu Catanzaru, uporištu ‘Ndranghete koja mu konstantno prijeti smrću.

Opisujući taj slučaj “istorijskim”, Gratari vjeruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od procesa “Maxi” koji je završio pritvaranjem stotina članova Cose Nostre.

To je suđenje bilo obilježeno nasiljem. Godine 1992. ubijen je najpoznatiji istražni sudija Đovani Falkone, njegova supruga i trojica policajaca koja su ga čuvala.

Kad se završe formalnosti u Rimu te se dovrši izgradnja utvrđene sudnice u Kalabriji, proces će se preseliti u tu italijansku južnu regiju. Očekuje se dolazak više od 600 pravnika i 200 stranaka.

Najmoćniji

Stotine ‘Ndranghetinih kriminalnih šefova i “vojnika” uhapšeno je u decembru u jednoj od najvećih policijskih akcija protiv neke kriminalne organizacije u nekoliko godina.

Operacija se provodila i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švicarskoj, a uhapšeni su i bivši parlamentarac i čelnik kalabreškog udruženja gradonačelnika, među ostalima.

Optužnice uključuju kriminalna dijela od kamatarenja do ubistava, često osnažena italijanskim člankom 416-bis antimafijaškog kaznenog zakona.

‘Ndrangheta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških skupina poput Cose Nostre i napuljske Camorre, no s vremenom ih je nadmašila i postala najmoćnija italijanska kriminalna organizacija.

Etimologija imena te danas moderne i zastrašujuće skupine je nepoznata, no neki tvrde da dolazi od grčke riječi za potenciju i hrabrost. Ona kontrolira svjetske mreže krijumčarenja kokaina, s bazama u New Yorku, Kolumbiji i Brazilu, a infiltrirala se i u građevinsku industriju, europske fondove te čak i pogrebni sektor.

“‘Ndrangheta izaziva velik strah zbog žestine i okrutnosti. Ali u isto vrijeme ona je veoma moderna i spremna preplaviti europska tržišta tonama kokaina”, upozorava tužilac.

Prema brojkama italijanskog pravosuđa, u svijetu ima više od 20 hiljada članova ‘Ndranghete koja godišnje zaradi više od 50 milijardi eura.

Nadolazeće suđenje protiv te organizacije zadaće joj snažan udarac, ali možda se neće moći uporediti s “Maxi” suđenjem u Palermu koje je krenulo 1986. godine, tvrdi kriminološkinja Anna Sergi.

Hobotnica i u državi

“Tokom Maxi suđenja Cosi Nostri skinuli su čelnike svih većih porodica, a to u ovoj operaciji to nije tako”, tvrdi Sergi, profesorica na britanskom fakultetu u Essexu.

“Sudiće se nekim istaknutim ličnostima, ali ne mogu tvrditi da će imati jednake posljedice kao 80-ih ako oni završe u zatvoru”, dodaje kriminološkinja.

Mafija se prvi put pojavila prije 150 godina na Siciliji, a od tada se proširila diljem Italije i svijeta. U međuvremenu je i proslavljena holivudskim filmovima. Tokom godina se modernizovala i sofisticirala svoje metode.

U isto vrijeme su u borbi protiv mafije napredovale i snage sigurnosti, zahvaljujući međunarodnoj saradnji, digitalnom dijeljenju podataka, novim tehnologijama poput termalnih kamera, dronova te predanosti tužilaca poput Graterija.

Ali sve to nije pomoglo u rezanju hobotnice u državi gdje se umiješanost u kriminalna djela može pronaći “na svim razinama državne uprave”, smatra Sergi.

“Mafije nisu spoljnja tijela na našem društvu koje dobro funkcioniše. One su ogledalo funkcioniranja društva”, dodaje Grateri, citirajući Falkonea.

“Italija to ne može priznati i od mafije čini neprijatelja, zaboravivši da je mafija dio onoga što jesmo”.

“U svakom od nas čuči mali član ‘Ndrangete”, zaključuje Grateri.

Radio Sarajevo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here