Epidemiološkinja IJZ Božidarka Rakočević kazala je da narednih dana ne očekuje smanjenje broja zaraženih korona virusom, jer kako dodaje, svi smo svjedoci da se mjere ne poštuju.

Ona je za TVCG saopštila da je u Crnoj Gori korona virusom trenutno zaraženo 3327 osoba.

Najteža situacija je i dalje u Beranama, Rožajama, Nikšiću i Podgorici.

“Nažalost narednih dana ne očekujemo smanjene broja oboljelih, jer ovi podaci pokazuju kako smo se ponašali prethodnih sedam do 10 dana, a svi možemo da vidimo da se mjere ne poštuju, da se maske ne nose, da se održavaju skupovi, svadbe, privatna slavlja, u ugostiteljskim objektima veliki je broj osoba, ne poštuju se mjere. Sve to se reflektuje na našu epidemiološku situaciju”, kazala je Rakočević za Jutarnji program TVCG.

Navodi i da se na rezultate PCR testova sada čeka od 24 do 48 sata. Među oboljelim su većinom oni do 50 godina starosti.

“40% oboljelih pripada uzrasnoj grupi od 20 do 40, a 65 % je do 50 godina tako da je to uglavnom mlađa popilacija”, navodi Rakočević.

Kazala je i da je mjesecima zdravstvo pod velikim pritiskom.

“Imamo nenormalan pritisak na epidemiološke službe, na kovid ambulante, na zdravstveni sistem. Zdravstveni radnici su iscrpljeni, jer ovo traje mjesecima. Apel na građane da se poštuju mjere, nadležni da pomognu u sprovođenju mjera. Jedino ako se mjere poštuju mi možemo ovu situaciju držati pod kontrolom”, poručila je Rakočević.

Kaže i da su zaposleni u IJZ premoreni.

“Osoblje je iscrpljeno i ako se ovo nastavi pitanje je da li će ko imati da radi”, zaključila je Rakočević.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here