Inspektori su do sada uglavnom preventivno djelovali u odnosu na primjenu mjera protiv širenja Kovida-19. Međutim, primjetno je nepoštovanje tih propisa. Dok građani smatraju da je takvo stanje rezultat opuštenijeg ponašanja, iz Operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu su nam kazali da su naložili represivno djelovanje.

Operativni štab za inspekcijsku kontrolu zatražio je od inspekcijskih organa da represivno djeluju zbog kršenja mjera.
“Operativni štab je sagledavajući postojeće stanje i naravno primjenu ovih mjera, dakle u ovom današnjem trenutku u kontekstu cijelih društvenih zbivanja, stao na stanovište da te preventivne mjere nijesu dale dobre rezultate. Iz raznoraznih okolnosti i zatraženo je od inspekcijskih organa da se preduzimaju represivne mejre. Krajnje reperesivne prema svima jednako”, poručila je Nada Đurđić, šefica Operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu.
Mjere protiv širenja Kovida-19 se manje poštuju. Građani sa kojima smo razgovarali, smatraju da je u pitanju opuštenije ponašanje.
Iz operativnog štaba ističu da se u pojedinim opštinama bilježi odgovorniji odnos prema mjerama.
“Ta prevencija je na lokalnom nivou izražena, u Podgorici imamo isto tako lijepo, u Nikšiću, Baru i još pojedinim primorskim opštinama… Nažalost, u ostalim opštinama nijesmo vidjeli zainteresovanost niti upornost inspekcija na lokalnom nivou. Da daju doprinos kroz represivne mjere”, kazala je Đurđić.
Ona apeluje na privredne subjekte i državne službenike da se pridržavaju svih mjera.
“Oni su ti koji treba da daju primjer građanima kako treba da se poštuju mjere, a grđane pozivam da podignu tu svoju svijest prema sopstvenom zdravlju, da zaštite svoje zdralje jer ako mi sa ovakvim mjerama zajedno sa građanima ne budemo preduzimali i nešto uradili u ovom periodu zaista, podaci nam nijesu ohrabrujući”, kazala je Đurđić.
Ukoliko svi zajedno ne doprinesu primjeni i poštovanju mjera, šefica operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu ističe, da će se teško suzbiti širenje koronavirusa.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here