Lideri Nove i Demokratske narodne partije (DNP) Andrija Mandić i Milan Knežević juče, u odvojenim razgovorima sa kandidatom za mandatara vlade Zdravkom Krivokapićem, zatražili su – prije nego što bude formirana vlada – da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske crkve i patrijarhom Irinejem.
To je u kratkoj izjavi za Pobjedu sinoć saopštio lider DNP-a Milan Knežević.
“DF će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni i antisrpski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer smo to obećali građanima. Nakon toga se stiču uslovi da se potpiše temeljni ugovor sa SPC i zaštite naše svetinje u Crnoj Gori. Poslije ćemo se dogovarati oko personalnih rješenja u vladi”, rekao je Knežević.
Insistiranje Kneževića da temeljni ugovor potpiše patrijarh Irinej i Sinod SPC je u suprotnosti sa stavom Mitropolije koja je zahtijevala da mitropolit Amfilohije potpiše ugovor.
Kneževićev zahtijev je, prema saznanjima Pobjede, podržao i lider Nove Andrija Mandić.
U saopštenju nakon sastanka, iz DNP-a je istaknuto da je Knežević još jednom potvrdio spremnost da podrži Zdravka Krivokapića za mandatara buduće vlade i da će to isto saopštiti na konsultacijama kod predsjednika države.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here