Pregovori lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića sa predsjednikom Građanskog pokreta Ura Dritanom Abazovićem, uz posredništvo episkopa nikšićkog Joanikija Mićovića, završeni su juče bez bilo kakvog dogovora, saznaje Pobjeda. 

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne koalicije o formiranju vlasti, a konstituenti koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore” zatražili su od Abazovića da se izjasni o kadrovima koje ne želi u vladi kao i ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više izvora Pobjede saopštilo je da su na sastanku Mandić i Knežević, koji su predstavljali sve konstituente koalicije, od Abazovića izričito tražili izjašnjenje o konkretnim imenima ljudi iz DF-a i koalicije ZBCG koje ne želi u vladi, ali i o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Mandić i Knežević su eksplicitno tražili od Abazovića da se GP Ura odredi oko principa podjele vlasti bez uslovljavanja i ucjena. U slučaju pozitivnog odgovora Ure, DF je spreman da, bez obzira na to što smatra da mu to mjesto pripada, da glasa za predsjednika Skupštine iz redova Demokrata”, saopštio je izvor našeg lista.

U DF-u vjeruju da su osim Mandića, Kneževića, Medojevića i Milačića još neka imena na listi Ure i zapadnih ambasada koja ne mogu u vladu.

Abazović je na sastanku, prema saznanjima Pobjede, kazao da će upoznati stranačke organe sa stavovima koalicije ZBCG.

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, Abazović se nalazi pod pritiskom SPC sa jedne strane, ali i stranačkih organa sa druge strane, jer mu uticajni članovi stranke poput Božene Jelušić, Filipa Adžića i Srđana Pavićevića nijesu za ukidanje zakona.

“U GP Ura ne postoji konsenzus da se ukine zakon već da se preferira pravna opcija da se izmijene tri sporna člana”, rekao je drugi izvor Pobjede.

Zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti Abazović već nekoliko dana ima intenzivnu komunikaciju sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, ali i episkopom Joanikijem.

“Bila su najmanje dva sastanka pomenute od kojih je jedan bio u Nikšiću”, tvrdi treći izvor Pobjede.

Zastoj u pregovorima trojne koalicije, prema saznanjima Pobjede, doveo je u pitanje izbor predsjednika Skupštine koji je najavljen za 23. septembar.

Medojević: Protiv učešća DF-a u vladi saradnici Udbe, tajkuni, šverceri..

Samo sat vremena prije pregovora DF-a sa Abazovićem uz posredstvo SPC, lider Pokreta za promjene i kandidat za poslanika liste “Za budućnost Crne Gore” Nebojša Medojević dolio je ulje na vatru izjavom da ,,vlada u kojoj on bude neće dozvoliti šverc cigareta i droge“.

On je kazao da možda izaziva negativne reakcije “dijela javnosti”, ali da će tako biti.

“Protiv učešća lidera DF-a u vladi mogu biti samo saradnici Udbe, šverceri, kriminalci i tajkuni”, napisao je Medojević na Fejsbuku.

Uz Abazovića i Krsto Popović, bivši funkcioner Vlade, saradnik Miška Perovića

U partiji Abazovića na sastanak sa liderima DF-a i SPC je bio bivši šef odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore Krsto Popović.

Popović je bio na toj funkciji za vrijeme ministra Bora Vučinića.

Izvori Pobjede tvrde da je Popović rođak i bliski saradnik jednog od vlasnika koncerna Vijesti Miodraga Miška Perovića koji je član Političkog savjeta Ure.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here