Povodom saopštenja funkcionera Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića u kojem je tražio da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković procesiura specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog navodnih pritisaka na svjedoke u slučaju “Državni udar”, reagovao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ističići da su Zogovićeve tvrdnje neistinite i tendenciozne.
Kao što je ranije saopšteno, okrivljeni B.D. je priznao izvršenje krivičnog djela pred sudom na javnom glavnom pretresu 26.01.2018.godine, kada je B.D. i prijećeno upravo od strane odbrane i to pred sudskim vijećem. Upravo tada počinju sve prijetnje i pritisci na porodicu okrivljenog B.D. Odmah nakon davanja iskaza pred Višim sudom u Podgorici njegovoj kćerki je prijećeno, u vezi sa čim je pred nadležnim organima Republike Srbije i pokrenut krivični postupak. Očigledno je da su ove prijetnje trajale dok B.D. ponovo pred Apelacionim sudom nije promijenio svoj iskaz. Što se tiče navoda u saopštenju funkcionera DF-a da je i bivšem agentu CIA-e J.A. prijetio Glavni specijalni tužilac, radi objektivnog informisanja javnosti ističem da Specijalno državno tužilaštvo nikada nije direktno komuniciralo sa J.A”, navodi se u reagovanju Katnića.
Specijalno državno tužilaštvo je, kako ističe, 25.08.2019. godine uputilo međunarodnu zamolnicu za pružanje pomoći u krivičnim stvarima pravosudnim organima SAD kako bi se u svojstvu svjedoka J.A. izjasnio i iznio sva svoja saznanja u vezi sa predmetom “pokušaj terorizma” u Crnoj Gori.
“On je, međutim, odbio da odgovori na pitanja pozivajući se na V Amandman Ustava SAD-a. Ovaj Amandman kaže da niko nije dužan da odgovara na pitanja kada bi odgovorima sebe izložio krivičnom gonjenju. J.A. do danas nije dao bilo kakvu izjavu u vezi sa događajima u Crnoj Gori iz 2016. pred nadležnim državnim organima SAD-a. Nakon ovoga SDT je imalo dva sastanka sa advokatima J.A, jedan u SAD-u, drugi u Crnoj Gori. Tim sastancima J.A. nije prisustvovao, a na inicijativu njegovih advokata razgovarano je o njegovom priznanju krivice. Tom prilikom advokatima J.A. saopšteno je na koje okolnosti treba da se izjasni. Nakon toga advokati su prekinuli svaku komunikaciju sa SDT. Napominjem da je sve ono što je J.A. saopštio preko svojih advokata dokumentovano u spisima predmeta”, objašnjava Katnić.

Kako dodaje, povodom navoda da je J.A. prijećeno i da je prošao torturu od Glavnog specijalnog tužioca, ističe da njemu, članovima njegove porodice ili zaposlenima u njegovim preduzećima, nikada nije prijećeno niti posredno niti neposredno.
“U pogledu navoda da se odnosi između Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog Specijalnog tužioca zasnivaju na međusobnim ucjenama i nepočinstvima, te da u tužilaštvu vlada ‘omerta’, da će u narednim danima da izađu brojni dokazi o navodnom nezakonitom ponašanju Glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca pozivam tvorca saopštenja DF-a da te dokaze odmah dostavi bez ikakvog čekanja, s tim da ukazujem, prije svega javnosti, da je pisac saopštenja na taj način uputio poziv i pripadnicima svih kriminalnih organizacija koji su procesuirani od Glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca da daju izjave da su maltretirani i da im je prijećeno u krivičnim postupcima”, smatra Katnić.

Poziv koji je uputio Zogović je, kako ističe, poziv pripadnicima kriminalne organizacije da znaju put kako da izbjegnu krivični progon, jer će imati podršku da budu oslobođeni bilo kakve krivične odgovornosti ukoliko iznesu da im je prijećeno ili da je na njih vršen pritisak.
“Podsjećanja radi Specijalno državno tužilaštvo je u posljednjih pet godina podiglo optužnice protiv 664 fizička i 152 pravna lica zbog krivičnih djela – organizovani kriminal, visoka korupcija, pranje novca, terorizam i ratni zločini. Od toga 56 optužnica je podignuto protiv isto toliko kriminalnih organizacija kojima je obuhvaćeno 343 fizička lica”, navodi se u reagovanju.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here