Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na FACE TV kazao je da nema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promjene vlasti.

“U nekom trenutku se dogodi splet okolnosti koje su dale presjek kakav su dale. Mi smo u budućem parlamentu zastupljeni sa jednim poslanikom manje u odnosu na većinu, to se blago pomjerilo, ali ne vidim u tome ništa dramatično i na neki kapitalan zaključak. Nema nikakvog odustajanja. Mi smo se dakle opredijelili da se borimo za novi sistem vrijednosti u Crnoj Gori. Mi smo kazali da smo obnovili nezavisnost, da bi nam nezavisna država bila uporište za političku borbu za nove vrijednosti. Te nove vrijednosti su brojne. Ali želim sa Vama da podijelim tri takve vrijednosti. Jedno je građanska država, drugo je multietnička demokratija i treća evropski sistem vrijednosti. Za te vrijednosti smo se 14 godina od obnove nezavisnosti borili kao vlast. Danas ćemo se za te vrijednosti još srčanije boriti iz opozicionih klupa“.”, kazao je Đukanović.

Dogodila se promjena vlasti koja potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore, ističe Đukanović.

“Zaista mislim da imamo razloga budemo ponosni na sve ono što smo uradili kao vlast”, dodao je on.

„Maločas sam Vam kazao, ovi koji će sada biti vlast i koji slave pobjedu, s pravom slave pobjedu. Pobijedili su na izborima. Dakle, imali su priliku da u proteklih 30 godina, u nebrojeno navrata, kažu: Izgubili smo. Dakle, to nisu kazali. Mi smo prvi put u ovoj poziciji, i kao što ste rekli, na opšte iznenađenje, zato što od strane naših političkih konkurenata u prethodnom periodu uglavnom satanizovani kao neko ko pobjeđuje na neregularnim izborima. Dakle, ovo će biti valjda prvi regularni izbori zato što mi nijesmo pobijedili. Dakle, ja samo govorim o tome. Ja vjerujem djelima. Dakle, Demokratska partija socijalista (DPS) i ja, kao njen predsjednik smo, pokazali da istinski vjerujemo u vrijednosti koje verbalno zagovaramo. Dakle, mi ih zagovaramo, mi ih promovišemo, mi ih izgrađujemo, i mi se ponašamo u skladu sa njima. U tom trenutku, kada smo, zahvaljujući, kao što sam kazao spletu raznih okolnosti, ostali u manjini, priznali smo taj rezultat i naravno, nije nam padalo napamet da se služimo nekim naknadnim postizbornim političkim inženjeringom“, navodi on i dodaje.

„Događalo se ponekada, ne tako često, alli događalo se, više na lokalnom nivou, da tokom mandata neko od odbornika promijeni dres. Kada bi otišao iz naših redova u redovi naše politilke konkurencije, to s njihove strane bilo normalno i demokratski gest. Kad bi došao iz njihovih redova kod nas, to bi odmah cijela Crna Gora i međunarodna zajednica odjekivali od priče o političkoj korupciji. Dakle, želim da Vam kažem, sve to je sastavni dio još uvijek niskog nivoa demokratske kulture u našem društvu, sa kojim se mi kao promoteri evropske politike i evropskih vrijednosti u Crnoj Gori ne mirimo. Mi ne mislimo da Crna Gora i Zapadni Balkan trebaju da budu zauvijek na rubu evropskih događaja. Mi mislimo da trebamo da budemo sastavni dio savremene evropske civilizacije, evropskog sistema vrijednosti, evropske demokratije. Prema tome, moramo da damo prilog tome da pravilno čitamo ono što je slobodna volja ljudi koji odlučuju o tome ko će vršiti vlast u njihovom periodu, u njihovo ime u narednom periodu. Kazali su 30. avgusta da ne žele da to bude DPS. Nijesmo mi pupčanom vrpcom vezani za vlast. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Crnu Goru, i vezani smo za sistem vrijednosti koji promovišemo u Crnoj Gori, a za sistem vrijednosti ćemo se boriti u parlamentu i kao vlast i kao opozicija, a za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu, borićemo se i u šumi ako bude trebalo, jer generacije naših predaka su se baš iz te šume borile i očuvale i slobodu Crne Gore i crnogorsku državu“, ističe Đukanović.

On kaže da ne vidjeti da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika s početka 90-ih, znači političko sljepilo.

“Mi smo to vidjeli u regionu. Sve to što se dogodili od tada do danas je, zapravo, vrlo bjelodana potvrda jedne takve obnovljene političke retorike i političke realnosti. Ja bih rekao da se današnja politička realnost ne razlikuje mnogo od one s početka 90-ih. Podsjetiću Vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita, navodno, ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život. Kada su u pitanju posljedice po Crnu Goru, bio sam Vam veoma jasan u odgovoru na prethodno pitanje. Mi mislimo da smo postavili dobar demokratski i evropski temelj Crnoj Gori, mi mislimo da Crna Gora može da izdrži taj udar, a mi ćemo joj, naravno, i dalje biti, da kažem, stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Mislim da mi to možemo da izdržimo. Ako je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom željeli ovakvu vlast i imaju je…“, kaže predsjednik Crne Gore.

Đukanović kaže da su kazali su da neće mijenjati spoljno-politički kurs Crne Gore, i da će nastaviti put ka EU.

“Kazali su da preuzimaju sve međunarodne ugovore koje je Crna Gora potpisala, uključujući i priznanje Kosova. I kazali su da neće mijenjati državni i pravni status Crne Gore i simbole Crne Gore. Neko će kazati, većinu od tih odluka ne bi mogli ni donijeti, ne ulazeći u ustavno pravna rješenja, važno je to bilo čuti od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo“, navodi on.

Poručuje opet da će braniti Crnu Goru i iz šume ako treba.

“Pa naravno, branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Pa kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi. Prema tome ako neko misli da može da nam oduzme naš krov nad glavom, radićemo ono što biste i vi radili kada bi neko došao da vam mimo vaše volje ruši vaš krov nad glavom, to je logično“, poručuje Đukanović.

Upitan može li da se desi scena koja je već najavljena da će biti u toj euforiji pobjednika, na primjer, na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, da Amfilohije, napravi hram.

„Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna, i zato neće krenuti. Nnaravno, to on najavljuje otkako je došao 89-e godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Nema šanse za to. Nema nikakve šanse. Naravno, zaustaviće ga oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu kazali građani Cetinja, da preko njih živih to ne može da uradi“, pojasnio je Đukanović.

Kako je rekao, svako ko iole ozbiljno analizira zapadno-balkansku politiku u posljednjih dvije, tri godine, mora primijetiti da se, korak po korak, restauriraju i revitalizuju ideje iz 90-ih godina.

Govoreći o odnosu Srbije prema Crnoj Gori Đukanović kaže da je Crna Gora na stubu srama u tamošnjim medijima.

“Crnogorci su Milogorci, još gore od toga Crnogorci su ustaše, čime se, dakle, pokazuje elementarno neuvažavanje, odnosno za svakog ko zna istoriju, i ko elementarno pažljivo čita i naše medije i našu političku i društvenu realnost, dakle, potpuno je jasno da se pravi uvertira za ono što se želi poručiti. Dakle, Crna Gora je greškom nekom 2006. godine ostvarila svoju samostalnost, ali Crna Gora je prirodni dio srpskog sveta, prirodni dio Velike Srbije i vjerovatno, dodatno, u okolnostima u kojima je krenuo proces formalizacije nezavisnog Kosova, neka vrsta hrane kojom treba nahraniti gladna nacionalistička usta, koja sve teže podnose gubitke kroz koje su prolazili, a najteže, čini mi se, podnose formalizaciju gubitka Kosova i, dakle, Crna Gora bi u tu svrhu mogla dobro poslužiti. Ono što želim da vam kažem – Crna Gora ni najmanje ne gleda na to, ne samo dobronamjerno ne može gledati, nego ni naivno, dakle ne slušamo to što se u zvaničnim obraćanjima kaže, nego uz to čitamo i između redova, a vrlo često ne treba čitati između redova, nego čitati samo i ono što je u redovima i to je dovoljno“, kaže predsjednik.

Intervju možete pratiti uživo na sljedećem linku.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here