Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se ne boji nikakvih krivičnih prijava i dodao da zna kako je radio, te da se uvijek trudio da bespogovorno poštuje ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore.

Ja sam čovjek koji duže od 30 godina obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori. Kao što znate, svih tih 30 godina sam imao oštru konkurenciju, i rekao bih, često neprimjerenu kritiku od strane te konkurencije. Vrlo često su optužbe protiv mene dolazile i sa drugih, uglavnom, regionalnih adresa, najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori. Dakle, ne bojim se, zbog toga što znam kako sam radio i znam da sam se uvijek trudio da bespogovorno poštujem ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore, tako da moj status kao građanina ne zavisi od toga koja će politička vlast biti u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović, u emisiji Pressing na N1.
Kaže i da njegov status zavisi od onog što ja do sada radio i uradio za Crnu Goru.
“Zbog toga nema nikakvog mjesta zebnji. Ubijeđen sam apsolutno da je riječ samo o jednoj gruboj, neargumentovanoj političkoj retorici, čiji je cilj bio da proizvede rezervu i anomoznost biračkog tijela prema meni i prema političkoj strukturi koju sam predstavljao. Evo sada imamo takav ishod na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i ubijeđen sam da će nadležni državni organi obavljati svoj posao kao i do sada – odgovorno, u skladu sa Ustavom i da neće suditi bilo kom pojedincu na osnovu neodgovorne i nečinjenične političke retorike“, poručio je Đukanović.
Odgovarajući na optužbe Duška Kneževića, Đukanović je naveo da je riječ je o čovjeku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori, koji je do prije nekih deset ili 15 dana bio na međunarodnoj potjernici.
“Jedva čekam da promijeni ono što je očigledno njegov naum, jer ponavljam riječ je o odbjeglom kriminalcu, da promijeni naum da bježi od pravde i jedva čekam da se vrati u Crnu Goru, jedva čekam da saopšti sve to što ima, da saopšti pravosudnim organima Crne Gore, a onda nije teško pretpostaviti ko će se gdje naći, ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori“, naveo je Đukanović.
Đukanović je kazao da se u Crnoj Gori 30. avgusta nije dogodio nikakav pad, jer je nakon 30 godina na vlasti DPS zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine.
“Dakle, možemo zaista kazati da se nije dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politiku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se, rekao bih, uobičajeno događa u demokratskim društvima”, naveo je Đukanović.
Predsjednik kaže da su oni, koji su na izborima osvojili većinu govorili da će pobjedom promijeniti stratešku kurs kretanja Crne Gore.
Sve što se događa u ovih mjesec dana nakon završenih parlamentarnih izbora, pokazuje, kako kaže Đukanović, sklonost ljudi koji predvode pobjedničku koaliciju da, zapravo, koriguju ono što su bile njihove predizborne najave.
“Kao odgovorna i državotvorna opozicija najavili smo da će njihova politika imati podršku od strane nas kao najjače opozicione partije za sve ono što će predstavljati kontinuitet borbe za nove vrijednosti. Dakle, za građansku Crnu Goru, za multietničku demokratiju i za evropski sistem vrijednosti u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.
Imam vrlo čvrstu namjeru da svoj mandat do kraja koristim
Ponovio je i da se neće povući sa mjesta predsjednika Crne Gore.
“Iskoristio sam nešto duže od dvije godine mandata, i imam vrlo čvrstu namjeru da svoj mandat do kraja koristim, u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu”, poručio je Đukanović.
Predsjednik je odgovorio i da nema odugovlačenja u predlaganju mandatara.
„Ustavom predviđeni rok za to je mjesec dana i mislim da još uvijek nije poteklo ni sedam dana od tog roka, prema tome, teško da možemo govoriti o odugovlačenju, posobno ne možemo govoriti o kršenju Ustavom i zakonom predviđenih rokova. Dakle, nema nikakve sumnje da ću u predviđenom roku obaviti svoj posao i da će onaj kandidat za poziciju mandatara, koji bude imao potpise 41 poslanika u crnogorskom parlamentu, od mene, kao predsjednika Crne Gore dobiti mandat za sastav vlade“, naveo je predsjednik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here