Zastaru jednogodišnje kazne zatvora Miloša Marovića potvrdilo je ranije pisanje Pobjede da bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović i njegov sin imaju mogućnost da na robiji neće provesti ni dana iako su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Konkretno u slučaju Miloša Marovića koji je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, crnogorsko Ministarstvo pravde nije imalo osnova da ga potražuje od pravosudnih organa Srbije shodno Ugovoru između Crne Gore i Srbije o izručenjima.

Članom 7a ovog ugovora predviđeno je da države potpisnice neće izručiti svoje državljane ukoliko im je izrečena kazna zatvora koja iznosi najmanje dvije godine.

Kada je u pitanju Svetozar Marović, služba za odnose sa javnošću MUP-a Srbije na mnogobrojne upite Pobjede nikada nije dala odgovor da li je ovaj bivši visoki funkcioner DPS-a dobio srpsko državljanstvo.

I u slučaju da nema srpsko državljanstvo, ponašanje tamošnjih vlasti ukazuje da ni on neće biti izručen Crnoj Gori i da i u njegovom slučaju može nastupiti zastarjelost izvršenja kazne.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore u slučaju Svetozara Marovića zastarjelost izvršenja kazne nastupila bi u septembru 2021. godine, odnosno pet godina od dana kada je osuđen na skoro četvorogodišnju robiju.

– Izrečena kazna ne može se izvršiti kad protekne pet godina od osude na kaznu zatvora preko tri godine – navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Nagodba

Osnovni sud u Kotoru dužan je u slučaju Miloša Marovića da po službenoj dužnosti donese rješenje o zastarjelosti izvršenja zatvorske kazne u ovom slučaju.

– To rješenje se potom dostavlja kancelariji Interpola u Podgorici koja će povući potjernicu koju su crnogorske vlasti raspisale za Milošem Marovićem – pojasnio je advokat Begović.

Podsjećamo, Miloš Marović je uhapšen krajem 2015. godine, a naredne godine u julu osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice.

Prema nagodbi koju je sklopio sa Tužilaštvom, Marović je pored godine robije pristao i da državi plati 380.000 eura jer je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko 1.400.000 eura.

Pred istek pritvora od 30 dana, koji mu je tada odredio sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, Marović je sklopio sporazum sa Tužilaštvom, nakon čega je pušten iz Istražnog zatvora u Spužu.

On je 21. decembra 2016. godine napuštio Crnu Goru i otputovao za Beograd.

Mjesec i po kasnije, 31, januara 2017. godine, radi privođenja na izdržavanje zatvorske kazne policija je zakucala na vrata stana koji se vodi kao prebivalište Marovića, ali on nije bio na toj adresi.

O tome je odmah obaviješten Osnovni sud u Kotoru koji je donio naredbu za izdavanje potjernice za osuđenim Marovićem.

Beograd je već nekoliko godina utočište i ocu Miloša Marovića, Svetozaru Maroviću, bivšem visokom funkcioneru DPS-a koji je pravosnažno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog malverzacija u nekoliko korupcionaških afera kojim je budvanska kasa oštećena za milionske iznose.

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu i za starijim Marovićem ali cijelo vrijeme njihovog boravka u Beogradu, srpske vlasti su ignorisale zahtjev Crne Gore za njihovo izručenje.

Marovićima oduzeti stan i luksuzna vila

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici krajem prošle godine donijelo je odluku kojom se Milošu Maroviću oduzima stan od 193 metra kvadratna u Budvi.

Godinu ranije, isto vijeće je u postupku za trajno oduzimanje imovine od supruge Svetozara Marovića, Đurđine oduzelo novoizgrađenu luksuznu vilu u najelitnijem dijelu Budve, a koju je ona navodno prodala Radojici Krstoviću iz Tivta.

Viši sud je u postupku za trajno oduzimanje imovine uvažio zahtjev Specijalnog tužilaštva koje je smatralo da su ove nekretnine stečene kriminalnim aktivnostima.

Isto vijeće je odbilo zahtjev Specijalnog tužilaštva kojim je traženo da se od Miloša Marovića oduzme pravo svojine nad pet nepokretnosti u Prijevoru iznad Jaza jer je tužilac u završnom izlaganju odustao od zahtjeva za trajno oduzimanje ovih nepokretnosti.

Kao neosnovan, odbijen je i zahtjev Specijalnog tužilaštva kojim je traženo trajno oduzimanje stambenog prostora u Tivtu u vlasništvu Tamare Marović, Miloševe supruge.

Takođe, odbijen je i zahtjev za trajno oduzimanje imovine Ivanu Popoviću, šuri Miloša Marovića.

Podsjećamo Specijalno tužilaštvo tražilo je da se od Popovića oduzme poslovni prostor od 40 metara kvadratnih, stan od 121 metar kvadratni i garažu od 18 kvadrata.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here