Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila”, izjavio je Amfilohije za beogradsku “Politiku”.
On je rekao da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš “dao obijeliti /crkvu/” i da se svake godine po njegovoj zapovjedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.
“Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života (1846.godine), na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen”, rekao je Amfilohije.
Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”.
“Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore”, rekao je Amfilohije.
Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, Amfilohije je kazao da za to postoji “amanet kralja Nikole”.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here