Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša poručio je da je situacija u Crnoj Gori oko korona virusa jako ozbiljna, na šta su više puta upozoravali.
Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj”, rekao je Mugoša gostujući u Dnevniku TVCG.
Situacija je jako osjetljiva zbog velike unutrašnje transmisije, kaže Mugoša i dodaje da je dobro što zdravstveni sistem još uvijek nije preopterećen, odnosno na nivou je petine opterećenosti.
“Međutim, to sve može veoma brzo da se promijeni i da dođe do gore situacije. Nas trenutno čuva to što su većina oboljelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 80 odsto, što znači ako se pomjeri prema starijim, doći ćemo do težih obolijevanja i većeg umiranja”, kazao je Mugoša.
On dodaje da je sjever trenutno najugroženiji, ali da ubrzo može biti ugrožen i jug države.
Mugoša je ponovio da je “zaključavanje” stanovništva, poput onog na proljeće, krajni scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast oboljelih nastavi.
“Mi ne želimo taj scenario. To je scenario krajnji, mnogo je bolji scenario da svi preduzmu sve ono što je u njihovim moćima, svaki pojedinac pa do ukupne zajednice, svake institucije i posebno sada kad su prošli ovi izazovi iz prethodnog perioda, kad se gledalo na svaki potez svakoga državnog organa ili nekog drugog da se sada krene malo više i posvećenije u kontrole, jer to je ono što nam fali”, naveo je direktor IJZ-a.
On je ponovio apel da se nose maske, drži distanca i održava higijena prostora. Školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra, uvjeren je Mugoša.
“To je specifično pitanje, prethodilo je nekoliko mjeseci bez škole, ljetnji raspust bez obaveze i tako dalje i djeca su se družila i bila su opuštena. Sada dolazi momenat kad bi trebali svi da budu na jednom mjestu, odnosno da se susretne puno djece, govorimo o preko 100.000 djece koje treba da se sretnu i to je bio enorman rizik, posebno za nas koji pratimo ovu situaciju i vidimo šta se dešava i kako se razvija i zato smo mi još početkom avgusta predložili Ministarstvu prosvjete da pomjeri kalendar i dali predlog mjera kako da se radi. Dali smo nekoliko scenarija i vraćam se na vaše pitanje – ako situacija bude gora, postoji scenario i za to. Znači, škola bi trebalo da počne prvog oktobra, jedino može da se nešto desi, ako ova situacija bude toliko izmakla kontroli, ali ja prosto ne vjerujem u to”, ocijenio je on.
Mugoša vjeruje da će građani razumjeti ozbiljnost situacije.
“Ipak će građani shvatiti da nema šale sa ovom infekcijom, bez obzira što stalno govore to je ovo laka infekcija. Ali ona se širi, pogađa starije, evo vidimo i po broju umrlih i po broju inficiranih da nije uopšte ni lagana, ni jednostavna, zato što je tako široka, odnosno zahvata veliki broj ljudi i uvijek će naći onoga ko je najosjetljiviji i oni će imati tešku bolest ili će umrijeti. Zato molim da se ove jednostavne mjere primjenjuju, znači nošenje maski i spolja i unutra, da se drži distance, to je jako bitno, socijalna distance, da se ne družimo previse, više nego što je neophodno, i da držimo higijenu ruku i prostora i još nešto što je jako bitno – to je da kontrolni mehanizam počne da funkcioniše malo većim intenzitetom”, poručio je Mugoša za TVCG.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here