Vještak građevinske struke i procjeniteljka Sanja Radović danas je u Višem sudu na suđenju nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši kazala da je da je svaka vrijednost iskazana u njenom nalazu podržana činjenicama i da je cijena kvadrata zemljišta u 2007. bila ekstremno visoka jer je to bila godina takozvanog “buma”.

Ona je, naime, na jednom od ranijih suđenja Mugoši, koji se tereti da je odgovoran za prodaju zemljišta na Starom aerodromu preduzeću “Carine” po cijeni od 165 eura, kazala da je metar kvadratni predmetnih parcela 2007. godine iznosio 246 eura. U istom nalazu, navodi se da je ukupna vrijednost procjenjivanog zemljišta površine 15.205 m2 (obje parcele) dobijena metodom direktnog poređenja na vremenski presjek 27. oktobar 2011. godine, pod okolnostima privremenog vremenskog i finansijskog ograničenja iznosila 167 eura po metru kvadratnom.

Prema njenim riječima, u pitanju je godina “takozvanog buma”.

“Svi smo svjesni da se se tada nekretnine nudile, tražile i plaćale po ekstremno visokim cijenama. Poznato vam je da su se stari stambeni prostori u centru grada prodavali po 2.000 do 2.500 eura, a danas se ne mogu prodati preko 1.000 do 1.200 eura. Kako postoji razlika u ovom primjeru, tako postoji i u primjeru koji sam vještačila”, navela je Radović u odgovoru specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Naredno ročište zakazano za 15. oktobar, kada je planirano usaglašavanje nalaza Radović i zajedničkog nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića i vještaka građevinske struke Vukašina Đuričkovića, koji je danas bio spriječen da se pojavi u sudu iz zdravstvenih razloga.

Podsjetimo, ona je vještačenje uradila po nalogu suda, a na prijedlog odbrane, koje je to tražilo sa ciljem ponovnog utvrđivanja cijene metra kvadratnog predmetnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je Glavni grad prodao “Carinama” po cijeni od 165 eura.

U zajedničkom nalazu vještaka Đuričkovića i Popovića navodi se da je u spornom periodu na parceli od 7.158 m2 cijena kvadrata zemlje iznosila 857,02 eura, a na parceli do nje površine 8.047 m2 cijena je bila 384 eura, ali je na prvoj lokaciji vrijednost objekta iznosila 38 miliona, a na drugoj 18 miliona eura. Mugoši sudi specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici, a optužnicom SDT-a stavlja mu se na teret zloupotreba službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, kojim djelima je, kako se dodaje, Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here