Nakon što su u utorak veče, usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata popunjeni kapaciteti nikšićke bolnice i dio upućen na bolničko liječenje u bolnicu u Brezoviku, juče je situacija u Opštoj bolnici Nikšić bila stabilna i nije zabilježen značajniji prijem pacijenata, kazao je za Pobjedu šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Nermin Abdić.
Istakao je i da su juče u nikšićku bolnicu kao ispomoć upućeni jedan pulmolog i infektolog iz Kliničkog centra Crne Gore.
Pod kontrolom
“Stanje je u Nikšiću sada stabilno, nema nekog velikog priliva. Situaciju pratimo. Jeste bio utorak dan sa velikim brojem pacijenata, ali su svi za koje je procijenjeno da treba da budu hospitalizovani i zbrinuti. Za sada nema razloga panici i apelujem na stanovnike Nikšića da prihvate ozbiljnost situacije i da se u skladu sa tim i ponašaju”, poručio je Abdić.
Direktor nikšićke Opšte bolnice dr Ilija Ašanin nije želio da komentariše dramatičnu situaciju u utorak u ovoj bolnici, kada je skoro čitavog dana više pacijenata kojima je bilo potrebno liječenje u ambulanti i hodnicima, kako su novinarima ispričali njihovi najbliži, čekalo na prijem. Tek kasno uveče, kada je u Nikšić stigao tim Medicinskog kriznog štaba koji je predvodio dr Abdić, problem je riješen tako što je još jedan blok u bolnici u Brezoviku pretvoren u kovid odjeljenje i pacijenti smješteni.
Ašanin je samo rekao da je zaglušenje uzrokovao nagli priliv kovid pacijenata.
Na pitanje da li je bilo realno predvidjeti da je do ovakvog scenarija moglo da dođe s obzirom na veliki rast novoinficiranih korona virusom u ovom gradu i da li je bilo moguće pripremiti blagovremen odgovor na takvu situaciju, Ašanin kaže da se ,,radi o vanrednoj situaciji“ i da se „kovid pacijenti ne zakazuju kroz informacioni sistem“.
“Svuda se čeka na pregled, to su vanredne situacije. Kovid pacijenti se ne zakazuju kroz informacioni sistem kao ostali pacijenti. Ko može da zna koliko će ih danas biti ili sjutra. Možemo samo da pretpostavimo”, rekao je Ašanin za Pobjedu.

On smatra da je upravo kroz odgovor na tu situaciju nikšićka bolnica pokazala koliko je organizovana.
“Ova bolnica je pokazala u utorak da je toliko organizovana da je toliki nagli priliv pacijenata riješen bez ikakvog incidenta što se tiče zdravlja pacijenata. Svi su zbrinuti, svi su pod terapijom i svi su dobro. To što je neko mislio da treba da se završi za pola sata 50 ljudi, to je već druga stvar”, kazao je Ašanin.
Direktor nikšićke bolnice pojašnjava da je u utorak pregledano nešto više od 50 pacijenata, te napominje da se dešavalo u minulim danima da bude pregledano i po 60 i više pacijenata, ali da od tog broja na bolničko liječenje bude primljeno pet, šest, dok je u utorak hospitalizovano 15 pacijenata u nikšićkoj bolnici i nešto više od dvadeset u bolnici u Brezoviku.
“U utorak je urađeno sve kao što je svaki dan rađeno. Svaki dan imamo od 40 do 70 ljudi koje ambulantno pregledamo. S tim što ih je u utorak bilo najviše kojima treba prijem u bolnicu. Naša bolnica jedna je od najorganizovanijih ustanova. Imamo i tehničke i kadrovske i smještajne kapacitete da odgovorimo na zahtjeve novonastale epidemiološke situacije”, tvrdi Ašanin.
Berane
Situacija je epidemiološki, ali i zdravstveno veoma ozbiljna i u Beranama, potvrdio nam je direktor beranske bolnice Budimir Dabetić. On navodi da su u ovoj bolnici popunjeni kapaciteti intenzivnog odjeljenja, te da je usljed novonastalih potreba juče obezbijeđeno još 30 novih kovid postelja.
“Situacija je dosta teška. Samo pristižu pacijenti, pa ćemo vidjeti kako će se sve odvijati. Popunili smo intenzivno odjeljenjie, sada smo otvorili još 30 slobodnih kreveta. Trenutno imamo 42 kovid pozitivna pacijenta, od čega dvoje djece”, kazao je Dabetić.
Kako ističe, olakšanje je to što se od prije nekoliko dana dio pacijenata preusmjerava na bolnicu u Bijelom Polju.
“Da nije toga u ovoj situaciji ne bi imali gdje da ih smjestimo. Ovih tri-četiri dana imamo mnogo veći priliv pacijenata, po sedam, osam dnevno primamo zadnja dva-tri dana. Ranije mnogo manje, dva do tri pacijenta”, kazao je Dabetić.
On navodi da su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, te da su svi na kiseoniku i antibioticima.
Bijelo Polje
Bolnica u Bijelom Polju će, kako nam je pojasnila direktorica Biserka Bulatović, u narednom peridu hospitalizovati pacijente sa teritorije ove opštine i Mojkovca, sa blagom i srednjeteškom kliničkom slikom.
U ovoj bolnici za te potrebe obezbijeđeno je sedam dodatnih ležajeva (do sada su raspolagali sa deset). Time će se, ističe ona, rasteretiti kapaciteti bolnice u Beranama.
“Do sada smo zbrinjavali pacijente sa sumnjom na kovid koji su bili ugroženi sa blagom i srednje teškom kliničkom slikom do potvrde PCR testa, nakon čega ako bi se potvrdili da su kovid pozitivni u zavisnosti od kliničke slike ukoliko je bila srednje teška išli su u Berane, a ukoliko je teška išli su u Klinički centar. Sada će i nakon potvrde biti kod nas hospitalizovani”, pojasnila je Bulatović.
Bar
Kovid bolnica u Baru, koja je kovid centar za region Primorja, juče je imala 21 hospitalizovanog pacijenta kod koga je dijagnostifikovan korona virus.
Direktor bolnice Dragoslav Tomanović rekao je Pobjedi da raspolažu sa 108 ležajeva na Infektivnoj klinici i da su, za sada, spremni da odgovore.
“Epidemija se razmahala i uvijek imamo u mislima one slike iz Italije, Španije i plašimo se tog scenarija. Naša bolnica je kovid bolnica za cijelo Primorje, čak smo posljednjih dana primali pacijente iz Nikšića iz Pljevalja, to su bili sporadični slučajevi na respiratoru i sa težom kliničkom slikom. Imamo 21 hospitalizovanog pacijenta sa korona virusom, od toga su tri u intenzivnoj njezi, dva su na mehaničkoj ventilaciji na respiratoru. Zadnja tri dana primljena su dva pacijenta iz Nikšića i jedan iz Pljevalja, od kojih su dva pacijenta bili srednje teškog opšteg stanja, a jedna osoba morala odmah da se stavi na respirator”, kazao je Tomanović.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here