Vlasnici ugostiteljskih objekata i građani Nikšića poštovali su u ponedjeljak uvedene mjere o zatvaranju lokala i zabrani kretanja poslije 22 sata, saopštio je šef Lokalnog štaba za inspekcijsku kontrolu, Novica Milović.

Milović je agenciji MINA rekao i da nepravilnosti nijesu ni jutros uočene i naveo da nastavljaju pojačane kontrole kako bi nove mjere Nacionalng kordinacionog tijela (NKT) u potpunosti bile ispoštovane narednih dana.

”U Nikšiću je tokom vikenda bio i veliki broj turističkih inspektora koji su kontrolisali sve ugostiteljske objekte i nijesu registrovane nepravilnosti, poštovane su mjere, mada je i zbog nevremena bio manji broj gostiju”, rekao je Milović.

On je rekao da se nada da će mjere i narednih dana u Nikšiću biti poštovane i upozorio da će ugostitelji krivično odgovarati, ukoliko budu otvorili svoje lokale dok traje zabrana po odluci NKT.

”Od 18. septembra kada sam preuzeo upravljanje lokalnog štaba u Nikšiću, ugostitelji su, uglavnom, poštovali mjere, pa su prekršajne kazne napisane za samo dva objekta i izrečeno je 13 prijava zbog nenošenja maski i pet prekršajnih naloga zbog nedržanja distance”, podsjetio je Milović.

Prema njegovim riječima, u periodu prije toga u lokalima su bile organizovane žurke, zabave i svirke, šo je doprinijelo pogoršavanju epidemiološke situacije u Nikšiću.

Milović je rekao da bi i građani i vlasnici zatvorenih ugostiteljskih objekata najbolje shvatili težinu situacije kada bi proveli samo nekoliko minuta sa zdravstvenim radnicima koji se u kovid bolnicama i centrima u nimalo lakim uslovima bore da sačuvaju živote oboljelih.

Zbog zatvaranje oko 200 ugostiteljskih objekata u Nikšiću protestovalo je oko 100 vlasnika i zaposlenih u tim lokalima, koji su tražili hitan sastanak sa nadležnima u Opštini i NKT, kako bi se dogovorili o nastavku rada, uz poštovanje mjera NKT.

Ugostitelji su ocijenili da je odluka donijeta jednostrano, bez ikakve konsultacije sa njima i ustvrdili da njihovi restorani i kafeterije ne mogu biti izvor zaraze.

Onima koji ne poštuju mjere, kako su kazali ugostitelji, neka lokali budu zatvoreni, bilo o kome da je riječ, ali to treba da utvrde nadležne inspekcije, a ostalima da se omogući rad.

Prema novim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), od juče su zatvoreni ugostiteljski objekti u nekoliko gradova, među kojima i u Nikšiću, a zabranjeno je i kretanje od 22 sata do pet ujutro, kao i kućne posjete.

Mina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here