Usljed složene epidemiološke situacije i velikog broja oboljelih u Nikšiću, a u skladu sa smjernicama Kriznog štaba izvršena je reorganizacija kovid centra u nikšićkom Domu zdravlja. Kako je kazala dr Ljiljana Adžić diretktorica Doma zdravlja, prostorije kovid centra su premještene u Medicinu rada ispod stomatologije, dok u njima rade četiri tima u po dvije smjene.

– Tu se osim pregleda, prima i terapija, uzimaju brisevi, nalazi, kako bi pacijent opet mogao doći do ljekara. Ako se radi o teško bolesnom pacijentu, po procjeni ljekara, radi se hitno skener, nalazi, uzima bris i šalje se nadležnom infektologu da se procijeni da li je za bolničko liječenje – pojasnila je dr Adžić.

Prema njenim riječima formiran je i tim za kućne posjete, ali je otvorena i telefonska linija za kovid centar 068 09 09 03 na koji mogu da pozivaju pacijenti sa tegobama i simptomima korona virusa.

-Formiran je i tim za patronažnu službu koji terapiju kovid pacijentima daju na terenu. To je urađeno da bi se rasteretila bolnička mjesta i olakšalo pacijentima da ne moraju svakodnevno da dolaze po terapiju u bolnicu. Daje se terapija poput longacefa i antibiotika koji nijesu davani ranije u kućnim uslovima – rekla je dr Adžiić.

Direktorica Doma zdravlja je napomenula i da je stomatološka ambulanta na spratu morala da prestane sa radom. Ipak, istakla je da će pokušati da pronađu rješenje i odvoje poseban ulaz za pacijente koji trebaju da idu kod stomatologa.

U dijelu Opšte prakse ostali su izabrani doktori za terapiju i onkološkim bolesnicima kojima se uzimaju brisevi, a specijalističe ambulante za sada rade samo za hitne slučajeve.

Doktorica Adžić je ukazala na predani rad kompletnog osoblja Doma zdravlja, te napomenula da i među medicinskim radnicima ima oboljelih.

– Veliki broj ljekara i tehničara su pozitivni i nalaze se na bolničkom liječenju, jer situacija sa korona virusom traje od marta. Svim zaposlenim, počev od radnica, vozača, tehničara do ljekara koji su u kovid centru, treba da dugujemo veliku zahvalnost, jer i oni imaju malu djecu, roditelje sa pridruženim bolestima, rođake, prijatelje, svega su se odrekli u interesu građana. Pitam se dokle. Kada će to i građani razumjeti i ispoštovati mjere kako bi zajedno izašli iz ovog problema – rekla je dr Adžić.

Svakog dana, prema riječima direktorice Doma zdravlja, u prosjeku je po 280 ljudi dolazilo na pregled kod četiri ljekara u kovid centar.

-I u Dječijem dispanzeru postoji izolaciona soba, organizovani su pripravni timovi, smjenjuju se nedjeljno, a za uzimanje nalaza angažovana je dopunski medicinska sestra iz Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice kako se djeca ne bi izlagala dodatnom riziku i dolazila u kovid centar – dodala je dr Adžić.

Upozorila i na prijetnju koju nosi sudar sezonskog gripa i korone.

Iz Nikšića se svakodnevno na analizu pošalje do 200 uzoraka

Svakodnevno se iz Nikšića na analizu na koronavirus pošalje od 150 do 200 uzoraka, saopštila je epidemilog Ivona Drašković.

Drašković je agenciji MINA kazala da je u Nikšiću 821 osoba inficirana koronavirusom, da je 981 oporavljena i da je bilo 19 smrtnih slučajeva.

”Nadamo se da će tokom naredne sedmice najavljenim pojačavanjem mjera, kao i sada većoj samodiscipini građana, početi pad obolijevanja od korona virusa i stabilizacija epidemiološke situacije, mada stižu i respiratorne infekcije i grip”, rekla je Drašković za agenciju Mina.

Prema njenim riječima, najvažnije je da se dođe u situaciju da inficirani imaju lakšu kliničku sliku i da se, umjesto bolničkog, liječenje može sprovoditi u Domu zdravlja.

U Nikšiću je, kako je podsjetila, bila stabilna epidemiološka situacija, pa je od početka septembra počeo rast broja inficiranih, većinom mladih od 20 do 26 godina sa lakšom slikom, kojima nije bilo potrebno bolničko liječenje.

”Njihovi kontakti sa ukućanima, sa starijima, doveli su od 7. septembra do ogromnog skoka broja oboljelih, kojima je potrebno i bolničko liječenje, i do opterećenosti zdravstvenog sistema”, rekla je Drašković.

Kako je istakla, trenutno u Nikšiću ima 821 inficirana osoba korona virusom.

Mina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here