Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da mu je smiješna izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da će državu, ako bude napadnuta, braniti svim sredstvima, makar i u šumi.

“Nisam još sreo modernog Crnogorca da ide u šumu. Možda ako je ta šuma na Vračaru”, rekao je Dačić, gostujući u emisiji “Ćirilica” na TV Happy, prenosi Pobjeda.

On je rekao da je Đukanović potpuno poražen, te da jedino može da opstane ako izda neko iz novoformirane većine i podstakne sukobe između koalicionih partnera.

“Đukanović želi da napravi taj razdor, ali nadam se da će nova većina biti pametnija. Ovo je istorijska prilika, drugu neće imati”, naglasio je Dačić.

Komentarišući to što je nova vlast prihvatila članstvo u NATO-u i odlučila da ne povuče priznanje Kosova, Dačić je rekao da nije dobro da predstavnici nove vlasti olako daju izjave o Srbiji ipredsjedniku Aleksandru Vučiću, naročito one koje mogu da se tumače kao da postoje neki problemi među državama.

Srpski šef diplomatije je istakao da Srbija ne želi hegemoniju nad Crnom Gorom.

“Ali imamo interesa da budemo bratske države i narodi i sa radošću čekamo formiranje nove vlasti kako bi mogli da sarađujemo. I kralj Nikola i serdar Janko Vukotić su govorili da su Crnogorci najbolji Srbi. Ne želim da se vraćam unazad i tako pričam, ali to su naša braća i sestre. Ne mogu da razumijem da je logično da Đukanović smatra da je pozitivno da mu Edi Rama i Ramuš Haradinaj daju podršku. Možete li da zamislite staru Crnu Goru u kojoj bi podrška za kralja Nikolu došla tamo iza Skadra, ili od turskog vezira ili paše. Šta bi se desilo?Oni su radili sami protiv sebe što su radili na zaoštavanju odnosa sa Srbijom”, naglasio je on.

Dvojno državljanstvo
On je istakao i da nije korektno da “dva bratska naroda” ne mogu da imaju dvojno državljanstvo.

“Imamo sa Hrvatskom i BiH, jedino ne sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom. Veoma je važno da se razgovara o Zakonu o državljanstvu, jer je politika Mila Đukanovića bila da se po svaku cijenu spriječi dvojno džavljanstvo. On je to gledao kroz glasanje”, rekao je Dačić.

On je rekao i da prozivanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za umiješanost u izborni proces i za navodnu podršku Milu Đukanoviću stvara konfuziju u javnosti.

“Na izborima u Crnoj Gori pobijedili su građani koji su bili protiv politike Mila Đukanovića i svađanja sa Srbijom i zato dajte da se okrenemo građenju zajedništva”, poručio je Dačić.

Čestitke telefonom
Komentarišući to što nisu stigle čestike crnogorskoj opoziciji nakon parlamentarnih izbora, Dačić je rekao da se čeka formiranje nove Vlade.

“Za šta čestitke? Biće vremena za to kada se formira nova Vlada. Ja inače poznajem neke ljude u opoziciji i lično sam telefonirao i čestitao. Čuo sam se s njima i uoči i poslije izbora”, kazao je Dačić.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here