EPDEMIOLOG VUJOŠEVIĆ

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević, smatra da su sve mjere NKT-a bile dobre i da su urodile plodom prvih nekoliko mjeseci od kada se pojavio korona virus. Kako ističe za TVCG, tada su građani poštovali većinu propisa, pa je bio znatno manji broj oboljelih i umrlih nego sada. Posljednjih nekoliko dana, nažalost, prvi smo u regionu po broju zaraženih na 100 hiljada stanovnika, a veliki je i broj umrlih od posljedica virusa Kovid-19.

Vujošević kaže da je sadašnja situacija sa korona virusom u našoj zemlji koja nije dobra, posljedica neodgovornog ponašanja prethodnih sedmica.
“Naredbe se nijesu slušale previše, bilo je previše popusta bez obzira ko je organizovao skupove, da li je opozicija, vodeća partija ili vlast. Mjere koje se donose u pandemiji moraju se poštovati vrlo strogo i drugačije nema”, poručuje Vujošević.
On kaže da je zdrastveni sistem na pravi način odgovorio na ovu pandemiju.
“Dugo vremena su se hvalili da je Crna Gora korona free, međutim nije ona bila nikad korona free, jer praktično svaka bolest epidemijska, pogotovo pandemijska, koja ima klicosijače, a nema manifestne znake bolesti, je teška za boriti se sa njom. Zdrastveni radnici, epidemiološka služba koja je radila, kao i ljekari bolničke službe domova zdravlja su radili besprekorno i postigli su uporedive rezultate sa svijetom”, smatra Vujošević.

Naš sagovornik ističe da je za malu zemlju kao što je naša veoma veliki broj oboljelih i preminulih od korona virusa i da se moraju preduzeti drastičnije mjere.
“Bolest nije ni najmanje bezazlena, od ove bolesti se umire i to dosta se umire u Crnoj Gori, već 110 slučajeva smrti. To je dosta, 110 umrlih ljudi je i previše. Da se niko ne nada da se sa kovidom može izaći na kraj dok ne budemo imali vrlo efikasne ljekove i dok ne budemo imali vakcinu. Do tada se sve mjere moraju najozbiljnije i najrigoroznije sprovoditi u društvu”, ističe iskusni epidemiolog.

A mjere su jednostavne perite ruke, izbjegavaje veća okupljanja, držite distancu i nosite masku. Oni koji su pozitivni na Kovid 19, zaključuje Vujošević, obavezno treba da prijave sve kontakte kako bi se suzbilo širenje ove pošasti.

TVCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here