Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da će gradjani koji se u Srbiju vraćaju iz epidemiološki rizičnih zemalja od petka imati obavezu da se elektronski prijavljuju zdravstvenom sistemu, tako što će sami ubacivati lične podatke u svoj elektronski zdravstveni karton, kao i da imaju obavezu da se jave u kovid ambulante samo u slučaju pojave siptoma respiratorne infekcije.
Kon je, gostujući danas na RTS-u, rekao da ova prijava već postoji kao test samoprocjene na portalu E-zdravlje, i da se očekuje da će sistem elektronskog prijavljivanja za one koji se vraćaju iz rizičnih zemalja početi sa radom od petka.
“Jedina obaveza svakog građanina je prijava kroz taj portal. Ubacuju se lični podaci i nakon toga se izvršava prijava u kojoj će pisati kada je ta osoba prešla, i na kom graničnom prelazu. Ako ta osoba dobije neke tebgobe, u svakoj situaciji povišene temperature, gubitka čula mirisa, ukusa i respiratornih tegoba, odmah treba da se javi u kovid ambulantu”, kazao je Kon.
Kon je naveo da je zdravstveni nadzor na takav način završava deset dana nakon prijave, kada je potrebno da se građani odjave.
“Bitno je da budu prijavljeni. Ovo je jedna od mjera gdje se ne podrazumijeva da će kazna biti glavni način borbe, ali onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posljedicama, ne može da izbjegne ono što u zakonu piše”, rekao je Kon.
Prema njegovim riječima, oni koji se ne budu prijavljivali a dovedu do zaražavanja drugih ljudi, naročito ako dođe do tragičnih posljedica, podliježu kaznama zbog dovođenja u opasnost zdravlja stanovništva Srbije.
“Sistem elektronskog prijavljivanja je napravljen tako da se sve završava za 30 sekundi”, kazao je Kon.
Prema njegovim riječima, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa je procijenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvođenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja, za koje je procijenjeno da neće biti moguće njihovo sprovođenje.
Na pitanje da li se u narednom periodu očekuje povećanje broja zaraženih korona virusom, s obzirom na procjenu da će se u Srbiju nedjeljno sa odmora u drugim zemljama vraćati oko 50.000 ljudi, Kon je rekao da “rizik definitivno postoji, ali da ne očekuje neko dramatično povećanje”.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here